Het is nu januari 2022 dus veel studenten beginnen aan hun scriptie. Pak je het effectief aan dan is het geen probleem om het voor de zomer van 2022 af te hebben. Maar als je nu in alle standaard valkuilen gaat stappen, kun je de zomer bij je afstuderen optellen. Dit wil je niet, want je wil zo snel mogelijk bevrijd zijn van de last.
Dit zijn de belangrijkste dingen die ik jou wil meegeven om ervoor te zorgen dat jij je scriptie voor de zomer af hebt.
1. De juiste mindset
Besef in de eerste plaats dat je scriptie zelf niet iets belangrijks is. Het is een middel om je korte termijn doel te behalen: je diploma krijgen. Inhoudelijk hoef je er dus niets groots van te maken.
Dus als je twaalf bronnen moet gebruiken voor je literatuuronderzoek op basis van de opleidingseisen stop dan met bronnen zoeken tot je er twaalf hebt en doe het daarmee.
Ga niet net als ik ooit deed toen ik zelf studeerde een JAAR bronnen lezen en tien keer je theoretisch kader opnieuw beginnen. Dat is pas levensverspilling!
2. Hou je aan de logische volgorde der dingen
Als je mentaal bent ingesteld op zo snel mogelijk afstuderen, geef daar dan ook in je gedrag vorm aan. Pak de kortste route. Hoe weet je wat de kortste route is? Begin met het in kaart brengen van de opleidingseisen! Want dan weet je precies wat je wel en niet moet doen om uiteindelijk aan een voldoende te komen.
Maak niet de fout die ik zelf maakte tijdens mijn afstuderen. Ik leverde mijn scriptie in en ontdekte daarna pas waarop ik beoordeeld werd. Ik had sowieso al meer woorden dan dat mocht, waardoor hij werd afgekeurd. Maar ik had ook een complex multidisciplinair onderzoek gedaan, terwijl ik beoordeeld werd of ik een afgebakende onderzoeksvraag gekozen had wat lag binnen de kaders van mijn eigen opleiding.
Meer tips over de juiste volgorde der dingen voor als je een praktijkonderzoek moet doen, lees deze blog.
3. Niet starten met schrijven tot je precies weet WAT je op wil schrijven
Dit is de meest gemaakte fout van studenten. Alle processen lopen door elkaar. Informatie verzamelen, doorlezen en het gelijk verwerken in paragrafen. Dat werkt helemaal niet!
Een onderzoeksverslag betekent eigenlijk: je DOET het onderzoek en daarna breng je verslag uit van wat je gedaan hebt. Dit betekent dus dat je eerst achter de schermen van alles uitzoekt en op een rijtje zet. Daarna bepaal je hoe je de lezer hier zo duidelijk mogelijk over kunt informeren.
Wanneer je gelijk gaat schrijven dan presenteer je informatie op informatie zonder dat je zelf nog weet waar het precies heen gaat. De lezer mist rode draad waardoor jij nadat je feedback hebt gekregen je stuk moet herschrijven. Zelf zie je dan ook snel door de bomen het bos niet meer.
Als jij eerst voor jezelf inzichtelijk maakt wat je wil opschrijven en daar de bronnen bij zoekt dan kun je daarna kijken of je gevonden hebt wat je wilde opschrijven. Dan bepaal je definitief welk verhaal je gaat vertellen.
Zo kun de lezer in de tekst die je uitwerkt goed bij de hand nemen. Dan kan je metacommunicatie toepassen, dat betekent dat je dingen kunt schrijven als:
Er zijn drie verschillende factoren gevonden die een rol spelen bij […]. De eerste factor is X. De tweede factor is Y. etc.
Of:
Uit de literatuurverkenning blijkt dat er geen eenduidige definitie van […] is. Zo zijn er onderzoekers die […] duiden als […] (bron). Daarnaast zijn er ook meerdere onderzoeksartikelen gevonden waarin [begrip] beschreven wordt als […].
Snap je? Je moet niet zomaar gaan schrijven want dan sta je niet boven de tekst. Dan zit je er middenin en kun je nooit een heldere rode draad aan brengen.
4. Niet starten met literatuur zoeken en lezen tot je EXACT weet wat voor informatie je zoekt
Dit lijkt een beetje op het voorgaande punt. Net als dat je niet zomaar begint met schrijven, begin je ook niet in het wilde weg te zoeken.
Je bedenkt eerst met je gezonde verstand wat ongeveer het verhaal is wat je wil gaan vertellen zodat je weet wat de punten zijn die je met behulp van een bron wil gaan maken. Dan kan je daar de bron bij zoeken.
Je kunt dan super doelgericht op zoek naar informatie en je weet wanneer je gevonden hebt wat je zocht (en dus klaar bent!).
5. Maak gebruik van hulp
Valt je mond nu al open van verbazing omdat je je studie nog nooit zo efficiënt hebt aangepakt als dat ik dat hier nu beschrijf? Denk er dan eens aan hoeveel het je kan schelen als je gebruik maakt van hulp van mensen die beroepsmatig studenten helpen om zo snel mogelijk af te studeren.
Ik ben er daar een van en ben zelf gespecialiseerd in praktijkonderzoek van sociale hbo studies.
Ik heb een compleet proces in chronologische volgorde van het vinden van een onderwerp tot aan het laatste hoofdstuk van je scriptie. Het is allemaal gegoten in handige structuren en werkdocumenten waarmee je stap voor stap zeer efficiënt door je hele onderzoeksproces heen gaat. De aanvullende voorbeelden en hulpzinnen maken het nog makkelijker.
Studenten met wie ik dit samen zo doorloop zijn in 15 weken klaar van het vinden van een onderwerp tot het inleveren van de laatste versie. Slechts 12 uur per week werk. Gemiddelde cijfer een 7,9. Dus als er helemaal zeker van wil zijn dat je voor de zomer klaar bent, check dan even hoe ik je kan helpen.