Over mij

Over mij

Foto door Bart Blewanus

Mijn naam is Suus Venings. Ik studeerde drie keer af (hbo SPH, wo Nederlandse taal en cultuur, wo master Taalbeheersing). Tijdens mijn master liep ik ernstig vast en kreeg ik de diagnose ADD.

Ik stapte in alle denkbare valkuilen van iemand met grote ideeën en weinig realiteitszin op het gebied van plannen en organiseren. In plaats van te kijken naar hoe ik aan de opleidingseisen kon voldoen, keek ik hoe ik met mijn onderzoek verschillende disciplines (psychologie en Nederlands) aan elkaar kon verbinden om daarmee een verschil te maken in het onderwijs.

Ik dacht er helemaal niet aan dat het slim was te focussen op zo snel mogelijk afstuderen. Ik wilde een verschil maken. En dat kwam mij duur te staan. Mijn project was omvangrijk, vernieuwend en er was niemand die mij inhoudelijk bij kon staan. Eenmaal vastgelopen kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Een spiraal die leidde naar het diepste dal dat ik heb gekend.

Na acht jaar op kamers en twee jaar samenwonen, kwam ik terug bij mijn ouders. Vermagerd van alle zorgen en stress. Mijn relatie was uit. Mijn eigen tekstbureau had het niet gered. En ik had zulke grote geldproblemen dat ik niet in staat was om iets voor mijzelf te huren.

Mijn slechte studiegewoontes nam ik mee naar mijn ouders. Dus nog steeds was ik dagen en nachten bezig zonder werkelijk vooruit te komen. Op een gegeven moment is mijn vader zelfs naast me gaan zitten en voor me gaan typen. Het leverde eindelijk mijn eerste complete versie op. Maar helaas. Deze werd afgekeurd.

Na ruim twee jaar struggelen overwoog ik het dan maar te laten zitten. Ik liet mijn scriptie los en focuste op mijn eigen geluk en gezondheid. Ik stopte met roken en met de Ritalin. Ik ging sporten. Kwam weer eens buiten. En luisterde inspirerende toespraken van Les Brown.

Geleidelijk aan kreeg ik weer energie en het leek ook alsof mijn brein weer helderder kon denken. Ik besloot nog een poging te wagen. Deze keer niet om een verschil te maken, maar 100% om af te studeren. Ik hield het simpel en focuste op wat er werkelijk van mij verwacht werd. In twee maanden had ik voor de tweede keer een complete versie.

Toen ik bij mijn scriptiebegeleider zat voor mijn beoordeling, merkte ik aan mijzelf dat het mij niet meer uitmaakte of het een voldoende zou worden of niet. Emotioneel had ik het hele resultaat al losgelaten. Als het weer een onvoldoende zou zijn, kon ik het aan.

Gelukkig kreeg ik goed nieuws. Een 7. Ik liep het gebouw uit en voelde mij overvallen door een enorme leegte. Het was weg. Die grote last die ik bijna drie jaar gevoeld had, was verdwenen!

Je zou misschien denken dat ik na mijn afstuderen zo snel mogelijk aan het werk ging om weer op eigen benen te staan. Maar ik koos een andere route.

Wat ik verlangde was werkelijk iets doen waar ik gelukkig van werd. Niet de eerste de beste baan om mijn toekomstige huur mee te kunnen betalen, maar iets waar ik de komende jaren vol passie mee aan de slag kon.

Een nieuwe fase volgde. Een fase van werkeloosheid. Zoeken. Solliciteren. Mijzelf ontdekken. Mijn levensvragen beantwoord krijgen. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Hoe word ik gelukkig? Ik nam er uitgebreid de tijd voor. Hoewel ik ontdekte dat ik multi-getalenteerd was, leidde niets van mijn inspanningen tot een baan waarin ik echt tot ontplooiing kon komen.

Inmiddels ben ik dankbaar voor die periode waarin niets leek te lukken. In deze fase heb ik ontdekt waar geluk echt op neer komt. Ook heeft het mij ertoe aangezet om stap voor stap een leven en onderneming te creëren helemaal in lijn met wat ik zelf wil. Los van wat normaal en gangbaar is. Maar echt het volgen van mijn hart. Na de nodige omwegen ontstond zo Gelukkig afstuderen.

Via Gelukkig afstuderen kan ik al mijn talenten kwijt. Blijf ik leren en groeien en maak ik ondertussen het verschil voor studenten. Studenten in wie ik mij als geen ander in kan leven. Omdat zij staan waar ik ooit stond. Of omdat zij inzien dat zijzelf NOOIT willen komen te staan, waar ik ooit stond.

De kortste route naar je diploma pakken, is wat ik nu uitdraag en waar ik  op uiteenlopende manieren aan bijdraag zodra een student met mij in aanraking komt. Wat ik doe voelt goed en leidt tot blije, opgeluchte studenten. Ik hoop nog vele afstudeerders te mogen helpen!

 

Wat feitjes over mij:

Eerste studie: Integrale Veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool(gestopt in tweede jaar)
Tweede studie: Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Haagse Hogeschool (diploma)
Derde en vierde studie: Nederlandse taal en cultuur (diploma) en Wijsbegeerte (gestopt in eerste jaar) aan Universiteit Leiden
Vijfde studie: Master Taalbeheersing met een minor Consumentenpsychologie aan Universiteit Leiden (diploma)

Mijn afstudeerscripties

1. Een onderzoek naar waarom daklozen dakloos blijven en niet doorstromen vanuit de nachtopvang
Ik ging hierbij zelf undercover als dakloze en dat gaf heel veel inzichten!

2. Welke technieken gebruiken tekstschrijvers op wervende websites om bezoekers te verleiden om door te klikken?
Had ik heel slim gedaan door qua structuur een deel van het proefschrift van mijn begeleider te volgen.

3. Hoe kun je het koopgedrag van consumenten onbewust beïnvloeden door middel van taal?
Een gigantisch onderzoek waarbij ik teveel afweek van mijn eigen opleiding. 2,5 jaar drama!

Mijn werk als hulpverlener

Ik heb een deeltijd loopbaan gehad binnen de maatschappelijke opvang. Bij mijn eerste SPH-stage koos ik voor werken met daklozen en het was meteen raak 🙂 Waar andere mensen oordelen over daklozen of ze geen blik waardig gunnen, zag ik inspirerende, eigenzinnige mensen met een verhaal. Mensen die qua karakter vaak veel met mij gemeen hebben, maar die het qua omstandigheden minder goed getroffen hebben.

Andere groepen mensen waar ik via (vrijwilligers)werk of stage mee heb gewerkt zijn: kinderen, mensen met een lichamelijke beperking en volwassenen in de psychiatrie. Qua maatschappelijke opvang heb ik met allerlei groepen gewerkt bij verschillende instellingen in Rotterdam en Den Haag: jeugd, volwassenen en verslaafden. Verder deed ik tijdens mijn SPH een stage in Suriname bij het Leger des Heils.

Mijn woonplekken

Geboorteplaats: Alkmaar
Overige woonplaatsen: Gouda, Den Haag, Paramaribo (voor stage), Breda, Kloosterburen, Tilburg (huidig)

Belangrijke persoonlijke transformaties

  • Eerst was ik dus echt een ramp qua plannen en organiseren. Inmiddels ben ik juist iemand die zo gegroeid is dat ik zowel studenten als ondernemers train in hun persoonlijke effectiviteit.
  • Eerst zag ik ADD als een stempel die aangaf dat er iets mis met mij was. Nu heb ik de onhandige ADD-kenmerken kunnen transformeren naar goede gewoontes en de ADD-voordelen zet ik in als talent.
  • Eerst was ik ongelukkig, had ik vaak allerlei problemen en vond ik het leven en andere mensen moeilijk en ingewikkeld. Nu heb ik altijd een basis geluksgevoel en snap ik eindelijk hoe het leven voor mij werkt en heb ik veel meer waardering gekregen voor mensen waar ik eerst niks van begreep.

Studenten die ik begeleid lopen vaak in het dagelijks leven tegen dezelfde soort obstakels aan als ik eerder deed. Iedereen die een traject volgt, krijgt daarom van mij diverse trainingen voor persoonlijke groei en een fijner, succesvoller leven.

Vrije tijd

  • Sporten in de sportschool
  • Wandelen in het bos
  • Uit lunchen gaan
  • Films kijken met vriend Bart en kat Pop
  • Al schrijvend bezinnen en reflecteren
  • Lezen en luisteren over persoonlijke ontwikkeling

Wil je nog iets weten? Vraag het gerust! Mail naar suus@gelukkigafstuderen.nl

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required