Vermijd je werken aan je scriptie? Leer dealen met je brein
19 november 2021 

Vermijd je werken aan je scriptie? Leer dealen met je brein

Het is zwaar hè om dingen te doen die je niet leuk vindt en opgelegd krijgt? Want moet je dit echt kunnen om in een later beroep van waarde te kunnen zijn? Het moet alleen om dat papiertje te halen.

De manier hoe ik mij aanzet tot stomme dingen, dingen die ik eigenlijk uit de weg wil gaan, is door het te zien als een breintraining. Een training van mijn reptielenbrein. Want dat stukje brein is de voornaamste in-de-weg-zitter van ieder mens als het gaat om het doormaken van groei en het bereiken van resultaten.

Ik weet dat als ik tegen de neigingen van dat brein in ga dat ik een stukje sterker wordt. Dat ik mijn mentale kracht train. En omdat ik weet dat ik die mentale kracht wel nodig heb voor de rest van mijn leven om mijn dromen te kunnen realiseren, train ik mij steeds weer om het op te brengen ondanks de weerstand.

Hoe je brein je in de weg zit als je aan je scriptie moet werken
Dat stukje brein waar ik het over heb, kan op twee manieren in de weg zitten. Het wil niet dat jij oncomfortabele dingen doet en het wil ook niet dat je faalt. Dat is waarschijnlijk de innerlijke strijd waar je nu steeds in zit.

Als je dit doorziet, is dat al een hele stap. Dan kun je uitzoomen en simpelweg dat stukje brein in actie waarnemen. Het voelt heel echt maar het is niet echt. Het 'gevaar' waarop het oude stukje brein reageert, is er helemaal niet in het nu. Toch krijg je van je brein wel een reactie alsof er gevaar is. Een error waardoor het uitvoeren van je goede plannen stagneert en je vlucht voor wat je moet doen.

Je scriptie is logisch processen volgen, je brein houdt zich bezig met irreële verhalen en wil pijn vermijden
De weg naar een scriptie halen, is een logisch proces. Het zijn stappen waarbij a tot b leidt. De acties per onderdeel uitvoeren leidt tot je scriptie. Wat het zo moeilijk maakt is dat hele breinding wat er tussen zit. Want grote kans dat je vanbinnen gedachten hebt dat je gaat falen, dat het niet gaat lukken en dat je ook de consequenties ervan voor je ziet. Een studieschuld. Teleurgestelde ouders. Nog dieper: Ik ben helemaal niet zo 'goed' en 'slim' als ik en anderen dachten en nu val ik door de mand.

Je grootste angst kan alleen maar werkelijkheid worden als je de scriptie afmaakt en inlevert. Want dan gaat hij beoordeeld worden en dan zou die grote angst voor falen werkelijkheid kunnen worden.

Omdat je in het nu leeft en in het nu die beelden oproept van falen, denkt je brein dus dat je NU bescherming nodig hebt. Dat brein kent geen verschil tussen verleden, heden en toekomst. En het doet dus alles om te voorkomen dat jij je bezig gaat houden met iets waar die associatie van dat falen aan gekoppeld is.

Het enige wat je er nu aan kan doen, is doorzien wat eraan de hand is en ondanks de angst en de weerstand acties nemen, omdat je doorziet waar die angst vandaan komt. Het is vanwege een vrees voor iets wat op dit moment geen werkelijkheid is en je brein denkt van wel.

Je kan die angst alleen verminderen door te werken aan dat waar je zo bang voor bent en letterlijk te ervaren dat je er niet dood van gaat. Dat je veilig bent.

Het slechte nieuws en het goede nieuws
Je doorziet nu wellicht wat beter wat er gaande is achter je neiging om werken aan je scriptie te vermijden. Het slechte nieuws is, dat dit stukje brein je hele leven actief blijft. Je hebt er dus altijd mee te dealen als je iets wil bereiken wat je nu nog niet gerealiseerd hebt. Het goede nieuws is dat je bewust kunt trainen om steeds effectiever met dit stukje brein te dealen.

Bij veel mensen zit dat stuk brein op de pilotenstoel als het gaat om het inrichten van hun leven. Ze blijven binnen de kaders, binnen hun comfort zone en laten zich regeren door angst. Irreële angst.

Nu je scriptie en later je dromen realiseren
Jij bent mogelijk ook grote dromer. Alle dromen die je hebt zijn ook te verwezenlijken. Het komt uiteindelijk echt aan of jij keer op keer erin slaagt om stappen te zetten ondanks weerstand en ondanks angst, veroorzaakt door je reptielenbrein. Deze scriptie biedt jou op dit moment de kans om dat stukje brein te masteren. Dat is trainen, door ermee te oefenen. te leren. Werken aan je scriptie is dan misschien niet leuk en iets waarvoor je je kan motiveren, maar het trainen van je brein zou weleens de moeite waard voor je kunnen zijn. Daar heb je WEL wat aan voor de rest van je leven.

Je hebt nu al de kans om sterker te worden dan je ooit was, waarmee je straks grotere dromen kunt realiseren dan je ooit gedaan hebt. Deze winst heb je al wanneer je doorzet in het uitvoeren van alle taakjes van je scriptie. Dus ook als je niet meteen een voldoende behaalt hebt, kun jij je nog steeds als mens sterker dan ooit voelen, in plaats van een faler.

Focus daarom op het trainen van je eigen brein in het nu. Hoe? Door jezelf niet toe te staan om in doemscenario's te denken. Door ondanks weerstand toch aan de slag te gaan en te ervaren dat daarmee de weerstand oplost. Door dit te interpreteren als krachtiger worden en het meest dienende voor jezelf doen wat mogelijk is. Het brengt je zoveel meer voor nu en later dan uitstellen en vermijden.

Zet hem op! Je kan dit!

Mocht het volgens jou op dit moment stuk lopen omdat je niet concreet de stappen weet die je moet doorlopen om af te studeren? I've got your back. Check hier wat ik voor je kan betekenen.

Over de schrijver
Suus studeerde zelf drie keer af. De eerste keer was van de studie Sociaal Pedagogische hulpverlening (Haagse Hogeschool). Daarna ging ze Nederlandse taal en cultuur studeren aan Universiteit Leiden. Ze behaalde daar een bachelor en een master met de specialisatie Taalbeheersing. Suus is ervaringsdeskundige als het gaat om vastlopen met een scriptie en afstuderen met ADD. Sinds 2016 is ze externe scriptiebegeleider en heeft ze zich gespecialiseerd in het begeleiden van studenten van sociale studies.
Reactie plaatsen