Ik zoek iemand om mijn scriptie helemaal aan uit te besteden
29 oktober 2021 

Ik zoek iemand om mijn scriptie helemaal aan uit te besteden

"Schrijf jij ook scripties? Ik zoek iemand om mijn scriptie aan uit te besteden." Al vier belletjes deze week. Ze komen via mijn Marktplaats advertentie, waar overigens expliciet staat dat je geen contact hoeft op te nemen als je iemand zoekt om je scriptie aan uit te besteden.

Een scriptie uitbesteden lijkt op korte termijn een prima oplossing. Het staat buiten kijf dat je vanuit school niet goed bent voorbereid op onderzoek doen en het schrijven van een scriptie. Dit maakt dat de kans op vastlopen, frustratie en vertraging enorm groot is als je geen externe hulp inschakelt.

En als je dan toch investeert in hulp, waarom dan niet iemand die meteen zoveel mogelijk werk voor je uit handen neemt? Uitbesteden is niet noodzakelijk duurder dan goede begeleiding, dus waarom zou je dan überhaupt zelf nog het meeste werk doen? Ik begrijp de gedachtegang wel.  

Als je een ondernemer was, dan zit er heel veel logica in tijdrovende taken uitbesteden die je zelf onvoldoende beheerst. Alleen in de rol van student, gaat die logica niet op. Dat komt omdat als student je scriptie uitbesteden fraude plegen is. Hier wil ik verder niet op ingaan, want dat is een open deur. Als je uitbesteden overweegt, heb ik hier zeven punten waar je nog niet over hebt nagedacht en die je wel in overweging wil nemen.

1. Welke prijs betaal je hier op een later moment voor in je carrière?  
Misschien ben je op dit moment niet super ambitieus en heb je ook de verwachting dat dit zo blijft. Toch zul je altijd groeien als mens en daarmee ook in je loopbaan. Het moment dat jij directeur bent van een organisatie, dan heeft het directe consequenties wanneer alsnog uitlekt dat jij gefraudeerd hebt tijdens je afstuderen.

Hoe meer macht en invloed jij verwerft in je loopbaan, hoe interessanter jij wordt om eens grondig na te trekken, bijvoorbeeld door je werkgever of door een journalist. Dit gaat zeker spelen wanneer jij ooit op politiek vlak aan de slag gaat.

Een concreet voorbeeld van hoe dat kan gaan. De Oostenrijkse minister van Arbeid en Gezinszaken, Christine Aschbacher werd beschuldigd van het plegen van plagiaat bij het schrijven van haar scripties. Vervolgens heeft ze haar ontslag ingediend op 37-jarige leeftijd. Haar toekomstige carrière is getekend door dit incident.

2. Ben je bereid iemand anders voor de rest van je leven een stukje macht over jou in handen te geven?
Als jij je scriptie uitbesteed is het niet afgelopen op het moment dat de scriptie is afgeleverd, jij hebt betaald en een voldoende hebt. Voor de rest van je leven is er een scriptieschrijver die dus weet dat jij niet op een eerlijke manier bent afgestudeerd. Er is altijd een risico dat het op een later moment alsnog uitlekt dat jij je scriptie hebt uitbesteed. Stel bijvoorbeeld dat deze persoon zijn/haar gegevens niet goed beveiligd heeft of een usb laat rondslingeren met jouw scriptie erop? Of als die persoon later eens opgepakt wordt voor helpen frauderen, omdat er actiever op gehandhaafd wordt? Steeds kan jouw fraude alsnog aan het licht komen. Ook moet je jouw scriptieschrijver voor altijd vertrouwen, dat deze niet bekend maakt dat jij je scriptie hebt uitbesteed, ook als je op een later moment in je leven succesvol en beroemd bent.  

3. Accepteer je dat anderen het niet zo nauw nemen met regels en afspraken richting jou?
 What goes around comes around. Met het uitbesteden van je scriptie denk je aan de korte termijn winst voor jezelf. Je kan ervan uitgaan dat jij je eigen gedrag vroeg of laat terug zult zien in het gedrag van anderen richting jou. Jij laat zien dat je het niet zo nauw neemt met de geldende regels. Jij neemt stappen om het systeem slim af te zijn en meer gemak voor jezelf te hebben.
Hoe kan het eruit zien als iemand ervoor kiest om het richting jouw wat soepeler om te gaan met afspraken en regels om zelf meer gemak te hebben? Iemand die klusjes doet aan je huis of auto, kan bijvoorbeeld kiezen voor goedkopere oplossingen van mindere kwaliteit, en hier niets over zeggen. Een werkgever kan je iets beloven wat niet je contract staat en het uiteindelijk toch niet nakomen. Breder gezegd is een gebrek aan integriteit richting jou iets wat je terug kunt zien als je zelf niet integer bent.

4. Is dit werkelijk WIE jij wil zijn?
Je denkt dat een scriptie uitbesteden iets is wat zich op gedragsniveau afspeelt. Je zet een vraag uit, krijgt een aanbod, sluit de deal en klaar. Gedrag komt echter voort uit de identiteit die wij hebben. In andere woorden, met gedrag communiceren we onze identiteit naar de buitenwereld. Wil jij dan ‘een uitbesteder zijn’? Wat zegt dat over je persoonlijke waarden? Wat zegt dat over je zelfvertrouwen/geloof in je eigen kunnen? Wat zegt dat over je niveau van discipline? Op het eerste gezicht kan het misschien krachtig voelen om iedereen te slim af te zijn, maar wordt je hiermee ook als een krachtig persoon waargenomen? En is dat wat je wil?

En als het je niet kan schelen hoe je overkomt richting anderen. Wat denk je dat het doet als je richting jezelf communiceert dat je geen ‘afmaker’ bent? Iemand die de laatste loodjes van een studie niet zelf kan managen en dan geld inzet om het iemand anders op te laten lossen. Hoeveel vertrouwen zul je dan vanbinnen voelen als je weer een keer een omvangrijker project hebt te managen?

5. Wil jij jezelf werkelijk niet ontwikkelen?
De reden die ik vaak hoor waarom studenten hun scriptie willen uitbesteden, is dat ze er geen tijd voor hebben. Dit is natuurlijk altijd een excuus. Wat ze werkelijk zeggen is dat ze niet in staat zijn zichzelf en hun leven zo te managen dat ze voor elkaar krijgen wat prioriteit heeft. Is dat hoe jij wil zijn en blijven in je leven? Iemand die veel meer commitments aangaat dan dat je kan managen? Waardoor je altijd het gevoel hebt achter de feiten aan te lopen? Waardoor je slechte zelfmanagement gecompenseerd moet worden met het betalen van geld aan iemand die het werk van je over kan nemen?

Feit is namelijk dat iedereen een scriptie kan schrijven en dat het wanneer je de juiste stappen weet, het een klus is wat je ongeacht voorkennis in maximaal 15 weken van A tot Z gedaan krijgt, waarbij je er slechts 12 uur per week eraan hoeft te werken. Hierdoor is het ook altijd in te passen wanneer je ernaast 1-2 banen hebt en/of een gezin.  

Door je afstudeeronderzoek toch zelf aan te gaan ongeacht de omstandigheden en de weerstand die je voelt, heb jij de kans om boven jezelf uit te stijgen en te groeien in je persoonlijke effectiviteit en vaardigheden om grotere projecten te managen. 

6. Wil jij jezelf de kans ontzeggen expertstatus op te bouwen en deuren geopend te krijgen?
Na je scriptie is het vaak het punt dat jij je carrière verder vorm kunt geven. Omdat jij voor je scriptie zelf de keuze maakt voor je onderwerp, laat je ook zien waar jij oprechte belangstelling voor hebt. Daarnaast ontdek je tijdens een scriptie veel over een onderwerp en heb je in een keer meer expertise dan andere afgestudeerden van je opleiding op dat specifieke gebied. Hier kun jij je voordeel mee doen. Wat kan het zelf geschreven hebben van een scriptie voor je betekenen:

  • Het is makkelijker binnen te komen bij iedere organisatie die iets doet wat in lijn is met je afstudeeronderwerp.
  • Als je voor jezelf een onderneming wil beginnen, dan heb je vanuit je afstudeerscriptie meteen een verhoogde expertstatus. Je kan namelijk zeggen: ‘Ik ben afgestudeerd op [onderwerp x]’. Je hebt dan ook al momentum opgebouwd in die richting.
  • Het is makkelijker om je in deze moderne tijd zichtbaar te maken en te onderscheiden met je expertise. Als jij je serieus verdiept hebt in een onderwerp, dan is het makkelijker om een deur geopend te krijgen bij andere experts op dat gebied, je kan bijvoorbeeld makkelijker mensen interviewen voor een eigen podcast, je kan een website beginnen en je expertise delen. Van hieruit kan ofwel een betere baan voortkomen dan de eerste beste instroombaan, of je levert hiermee een bijdrage aan je onderneming.
  • Ook is het makkelijk om bij voor jou interessante organisaties binnen te komen door een presentatie aan te bieden op basis van je opgedane inzichten.
  • Stel dat je iets hebt uitgezocht en een product gemaakt hebt, dan is het misschien mogelijk om bijvoorbeeld financiering te krijgen om jouw product nog verder door te ontwikkelen en een werkelijk verschil te maken.

Kortom: als je het wil, kun je je scriptie echt gebruiken voor een meer buitengewone carrière.   

7. Wat is er nou lekkerder dan beloond te worden voor een eigen prestatie?
Tuurlijk, een scriptie is een klus. Vele studenten hoor ik het vergelijken met het beklimmen van de Mount Everest. Zo zwaar hoeft het allemaal niet te zijn, maar als we toch even die vergelijking doortrekken. Wat voelt nou uiteindelijk beter? Dat je zelf op die bergtop staat, het uitzicht kunt ervaren en je heel veel geleerd hebt onderweg? Dat je vervolgens weer beneden aan die berg applaus krijgt van je familie voor je prestatie? Of dat jij stiekem beneden in een tentje gebleven bent, en iemand anders de berg hebt laten beklimmen en dat jij uit je tentje komt op het moment dat je familie en vrienden zijn gearriveerd om je te feliciteren?

Ik kan mij best voorstellen dat het uitbesteden van je scriptie een idee is wat in je hoofd op plopt. Het is op het eerste gezicht best een aantrekkelijk idee. Maar naast de ‘standaard’ praktische haken en ogen die je kunt verwachten, hoop ik deze blog je ook geholpen heeft om je op een wat dieper niveau te bezinnen op het wel of niet maken van deze keuze.

Zelf ben ik geen voorstander van uitbesteden, vanwege de punten die ik hier heb aangehaald. Wel ben ik voorstander van een makkelijk en snel afstudeerproces. Hoe ik dat faciliteer kun je lezen op mijn aanbodpagina.

Over de schrijver
Suus studeerde zelf drie keer af. De eerste keer was van de studie Sociaal Pedagogische hulpverlening (Haagse Hogeschool). Daarna ging ze Nederlandse taal en cultuur studeren aan Universiteit Leiden. Ze behaalde daar een bachelor en een master met de specialisatie Taalbeheersing. Suus is ervaringsdeskundige als het gaat om vastlopen met een scriptie en afstuderen met ADD. Sinds 2016 is ze externe scriptiebegeleider en heeft ze zich gespecialiseerd in het begeleiden van studenten van sociale studies.
Reactie plaatsen