Het gaat slecht! Ik heb me niet aan m'n planning gehouden
14 januari 2022 

Het gaat slecht! Ik heb me niet aan m'n planning gehouden

Wanneer studenten door mijn begeleiding klaargestoomd zijn om een week te knallen dan geef ik ze een stappenplan voor de week. Daarin staan de stappen om te zetten met een tijdsindicatie erbij. De totale duur van de stappen is afgestemd op de duur dat de student die week effectief aan zijn scriptie kan zitten. Meestal gaat het om zo’n 12 uur.

Soms voelt een student zich schuldig omdat hij of zij is afgeweken van de planning. En heerst er een gevoel van falen.

Hoe je er anders naar kan kijken. 

Die planning is er niet om jou een rotgevoel te geven als je niet werkt. Die planning is er om jou te helpen op het moment dat jij wel werkt. Door die planning hoef jij je niet bezig te houden met na te denken over wat je moet doen. Je kan gelijk aan de slag. 

Je planning is je vriend. Een hulpmiddel. Bedoeld om bij te dragen aan je persoonlijke effectiviteit. Niet bedoeld als beoordelingsinstrument waarmee je kunt aanduiden hoe goed of slecht jij (bezig) bent! 

Heb jij ook de neiging jezelf af te rekenen op basis van de mate waarin jij je aan je planning houdt? Probeer er dan eens anders naar te kijken.

Met planning heb je houvast, richting, structuur, overzicht. Zonder planning niet. Daarom een planning. De planning helpt jou. Jij helpt jezelf niet als jij je planning gebruikt om kritiek op jezelf te leveren.

Voel je het verschil?

Lijkt het jou fijn om alle stappenplannen te hebben om zelf een plan van aanpak te maken? Check dan even mijn aanbod.

Over de schrijver
Suus studeerde zelf drie keer af. De eerste keer was van de studie Sociaal Pedagogische hulpverlening (Haagse Hogeschool). Daarna ging ze Nederlandse taal en cultuur studeren aan Universiteit Leiden. Ze behaalde daar een bachelor en een master met de specialisatie Taalbeheersing. Suus is ervaringsdeskundige als het gaat om vastlopen met een scriptie en afstuderen met ADD. Sinds 2016 is ze externe scriptiebegeleider en heeft ze zich gespecialiseerd in het begeleiden van studenten van sociale studies.
Reactie plaatsen