Over Suus

"Studenten doen nu soms in 12 weken waar ik zelf 2,5 jaar over deed!"

Mijn naam is Suus en ik ben 38 jaar. Ik hou enorm veel van psychologie en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast heb ik een passie voor schrijven. Verder  ben ik gek op studeren! Ik heb maar liefst twee keer een volledige studententijd beleefd :-)

Mijn drie afgeronde studies zijn:

Sociaal Pedagogische Hulpverlening, aan de Haagse Hogeschool (diploma 2008)
Nederlandse taal en cultuur, aan Universiteit Leiden (diploma 2011)
Master Taalbeheersing, ook in Leiden (diploma 2014)

Als je mij echt zou kennen dan:
- Zou je weten dat ik iedere ochtend mijn humeur bewust beïnvloed door dansjes te maken op vrolijke Latin muziek
- Zou je weten dat ik vaak onderzoeksvragen voor studenten tot me krijg tijdens het douchen of net nadat ik wakker ben geworden
- Zou je weten dat ik mijzelf niet als een docent of 'mevrouw' zie, maar meer als een ex-student die eindelijk snapt hoe het afstuderen werkt (ik sta naast je, niet boven je)


Wil je mijn verhaal weten over hoe ik van meerdere jaren vastlopen met mijn scriptie uiteindelijk succesvol werd in studenten versneld laten afstuderen? Lees dan hieronder verder!

Van (vastgelopen) student naar afstudeerbegeleider

Het begon met een verkeerde studiekeuze

De eerste studie die ik koos was Integrale Veiligheidskunde. De inhoud van de opleiding was echt MEGA abstract voor mij als na-puber met vooral levenservaring in festivals en concerten bezoeken. Er waren een paar vakken die wel mijn interesse hadden: Psychologie en Groepsdynamica. Met die informatie kon ik tenminste ook iets in mijn eigen dagelijks leven. Ik besloot van opleiding te veranderen en nu iets te kiezen waar ‘de mens’ centraal stond. Het werd Sociaal Pedagogische Hulpverlening.

Ik vond eigenlijk alles leuk aan die opleiding. De vakken, het reflecteren, de openheid in de klas, de afwisseling en de stages. Ik heb in vier jaar een hele hoop doelgroepen mogen ervaren. In het eerste jaar deed ik vrijwilligerswerk met volwassenen met een lichamelijke handicap en mijn eerste stage was bij een tijdelijke woonlocatie van het Leger des Heils voor volwassenen. Als bijbaan werkte ik in de kinderopvang en naschoolse opvang.

Het derde jaar werkte ik in een kleinschalige crisisopvang voor volwassenen voor wie er binnen de psychiatrie geen plek was. Daarnaast koos ik voor een buitenlandstage bij het Leger des Heils in Suriname. Toen ik terugkom van die stage kreeg ik mijn meest favoriete bijbaan tot dan toe, namelijk in de nachtopvang voor dak- en thuislozen.

Mijn eerste keer afstuderen 'undercover als dakloze' en ongelukkig met mijn eerste vaste baan

In mijn vierde jaar zocht ik voor mijn afstudeerscriptie uit hoe het kwam dat de dak- en thuislozen vanuit de nachtopvang niet doorstroomden naar volgende locaties. Ik wilde vooral het perspectief van de dakloze personen zelf beter begrijpen. Daarom ging ik zelf undercover als dakloze en sliep ik in de nachtopvang van een andere stad.

Na mijn afstuderen had ik gelijk een vaste baan bij dezelfde werkgever als mijn bijbaan. In de maatschappelijke opvang, maar nu in een woonlocatie. Ik had het daar niet zo naar mijn zin. Tot nu toe had ik altijd school gehad naast mijn werk en ik vond de combinatie heel prettig. Nu was het in een keer 90% van mijn tijd op de groep staan en praktisch ondersteunen en misschien 10% achter de computer om te schrijven.

Ik hield echt heel erg van leren en van schrijven. Ik had zelfs door mijn reflectieverslagen ontdekt dat ik talent had voor schrijven vanwege de complimenten die ik kreeg. Een gevolg daarvan was dat ik van schrijven mijn hobby had gemaakt. Ik schreef korte verhalen en mijn droom was een boek schrijven over mijn ervaringen als dakloze.

Nog een tweede studie doen en werken als professioneel schrijver

Nu ik het niet leuk vond om fulltime te werken, ging ik na of ik een studie erbij kon doen die in lijn lag met mijn hobby. Ik koos de studie Nederlands en begon weer in het eerste jaar, maar nu op de universiteit. Ik ging als bijbaan weer terug naar werken in de nachtopvang.

Tijdens de studie Nederlands heb ik mijn schrijftalent verder kunnen ontplooien en ik groeide uit naar het zijn van een professionele tekstschrijver. Ik werkte bij een marketingbedrijf, een reclamebureau en werd ook door de universiteit ingehuurd om webteksten en nieuwsbrieven te schrijven.

Na drie jaar studeerde ik voor de tweede keer af met een onderzoek naar gedragsbeïnvloeding via webteksten. Ik keek er nog steeds niet zo naar uit om fulltime te werken, dus ik besloot om ook nog een master te doen. Tijdens mijn derde keer afstuderen liep ik alleen volledig vast. Mijn onderwerp was eigenlijk te groot en te complex maar ik wist dat niet. Ik had niet het soort begeleiding wat ik nodig had en ik was dag in dag uit in mijn eentje aan het struggelen. 2,5 jaar lang om precies te zijn!

Van afstudeerdrama naar een missie

Die twee jaar vertraging zorgde voor veel ellende in mijn leven. Het weerhield mij ervan fulltime te werken, meer geld te verdienen en relaties goed te onderhouden. Door alle stress was het ook voor mijn gezondheid niet goed. Ik was heel mager geworden. Toen ik in deze ervaring zat, dacht ik bij mijzelf: ‘Ik wil dat nooit iemand anders dit overkomt! Niemand zou er alleen voor moeten staan!' 

Een tijdje na mijn uiteindelijke afstuderen begon ik scriptiehulp aan te bieden. Eerst wist ik ook nog niet heel goed hoe ik iemand snel kon laten slagen, maar ik dacht: ‘Het is al waardevol als iemand het niet alleen hoeft uit te vinden, maar dit samen met mij kan doen.’ In die fase vroeg ik natuurlijk ook niet veel geld voor mijn begeleiding.

Onderzoek beheersen én mensen begeleiden

Op een gegeven moment had ik twintig scripties met studenten tot stand gebracht en ik begreep steeds beter hoe het moest en wat er bij welk onderdeel precies verwacht werd. Iedere feedback was weer waardevolle informatie voor de volgende afstudeerder. Daarnaast beet ik mij helemaal vast in de vraag hoe ik studenten met veel weerstand en angst voor het afstuderen in een staat van vertrouwen en 'alles onder controle' kon brengen.  Hiervoor ontwikkelde ik mijn eigen methodieken en stappenplannen. Van de twintig ging ik naar de vijftig scripties en na de honderd ben ik gestopt met tellen.

Nu ben ik een soort super expert in afstuderen. Inhoudelijk, maar ook in mensen op de rit krijgen. Ik kan veel kanten en ervaringen van mijzelf erin kwijt. Het is voor mij een ideale manier om met mensen en Social Work bezig te zijn maar tegelijkertijd ook met schrijven en onderzoek. Daarbij is dit een baan waarbij ik heel snel en heel direct mijn eigen impact kan merken. Als studenten goede feedback en cijfers krijgen dan word ik daar zelf ook heel gelukkig van!


Zou jij net als Marlotte (foto proostmoment hierboven) gelukkig worden van mij aan je zijde tijdens je afstuderen? Bekijk dan mijn aanbod 

Zullen we het afstuderen samen aangaan? Bekijk mijn aanbod
Fijn om er niet langer alleen voor te staan