Vastlopen met schrijven van scriptie oplossen

“Op dit moment merk ik dat ik steeds meer aan het uitstellen bent, ik krijg weinig energie van het schrijven en ik loop er tegenaan dat ik veel in mijn hoofd heb zitten maar weinig op papier krijg... Ik staar mij soms echt blind naar mijn laptop, ik weet gewoon niet hoe te beginnen soms. Wellicht heb jij hier tips voor die je in je blog kan verwerken?”

 Ik vroeg een student: Waar loop jij tegenaan met je afstuderen. In deze blog deel ik mijn reactie op bovenstaand antwoord wat ik kreeg.

1. Combineer geen verschillende processen door elkaar

Schrijven is iets wat je kunt gaan doen als je weet wat de boodschap is die je over wil brengen. Niet eerder. Anders loop je sowieso vast.

Schrijven + informatie zoeken werkt niet.
Schrijven + bedenken wat je gaat schrijven werkt niet.
Schrijven + herschrijven werkt niet.

Zorg dat je altijd maar met een proces tegelijk bezig bent. Als je nog niet precies helder hebt wat je op wil schrijven, dan heb je jezelf bezig te houden met een ander proces. 

2. Hoe krijg je helder wat je wil schrijven?

De aller eerste stap is sowieso het in kaart brengen van de opleidingseisen, zodat je weet wat de criteria zijn aan je stuk (een hulpmiddel hiervoor vind je in mijn gratis te downloaden boek).

Vanuit de criteria kun je vaak al een hoofdstukstructuur maken. Bekijk dan op basis van de eisen wat de verwachtingen zijn binnen een paragraaf. Welke inhoud wordt er verwacht? 

Wat heel handig werkt is als je dan bij iedere paragraaf en/of subparagraaf een tabel maakt met twee kolommen waarin je links een eis zet of een punt wat je moet uitwerken en rechts heb je dan ruimte voor de uitwerking. Dit ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:


Zo is je schrijftaak in een keer drastisch ingekaderd. Je werkt punt voor punt in een vlakje van een tabel een mini-onderdeeltje uit. Hierdoor blijft de boel behapbaar. Je raakt de rode draad niet kwijt. En kom je er even echt niet uit met een stukje, dan kun je dat specifieke punt even overslaan en doorgaan met het uitwerken van het punt wat wel helder voor je is. 

3. Schrijf het eerst ‘lelijk’ en daarna mooi

Je eerste doel is de juiste inhoud op de juiste plek krijgen. Door te werken met een tabel, weet je wat waar moet komen te staan. Nu is het zaak om eerst inhoudelijk de punten te maken die je wil maken. Let daarbij nog niet op hoe mooi het geschreven is. Je zorg eerst dat je alle inhoud op de juiste plekken krijgt. Op een later moment ga je het nalezen en redigeren. Ook dat doe je in de context van de tabel, zodat je in kleine stapjes kunt blijven werken. Als de uitwerking klaar en geredigeerd is, dan is een volgende fase om de tekst uit de tabellen te halen. 

4. Ieder uur afstand nemen van je werk en je verbinden

Het is normaal om weinig energie te krijgen van cognitief intensief werk waarbij je stil zit achter de computer. Alle energie gaat naar je hoofd en je merkt op een gegeven moment ook dat je hoofd vol zit. Je denkt niet meer helder en je merkt dat je trager vooruit komt. De oplossing voor weer meer energie en helderheid, is dat je weer verbinding maakt met de rest van je lichaam.

Wanneer je dit ieder uur doet voor minstens tien minuten, dan voorkom je zelfs dat je überhaupt in de volle-hoofd en trage modus komt. Dus neem die afstand van je werk al VOORDAT het noodzakelijk voelt. Uiteindelijk ben je over het geheel genomen dan productiever dan wanneer je meer uren maakt zonder die pauze momenten.

Hoe maak je die verbinding met je lichaam? Neem fysiek afstand van je laptop, ga even bewegen, ga naar buiten of doe iets anders wat geen cognitieve energie van je vraagt. Doe dus ook niets met een beeldscherm in die verbindingstijd.

Mijn persoonlijke favoriet is met mooi weer om even in het gras te gaan staan met blote voeten en ondertussen te hoelahoepen met een fitness hoepel. 

 

5. Hoe voorkom je het uitstellen van werken aan je scriptie?

 Hier kan ik boeken over schrijven. Maar een paar richtlijnen:

  • Doe sowieso geen belonende activiteiten VOORDAT je aan de slag gaat met je scriptie. Het is moeilijker om jezelf dan nog zover te krijgen om te beginnen.
  • Wees niet te ambitieus in je plannen op een dag. Kies liever voor drie uur effectief werken en daarna niet meer, dan dat je dagen inplant van 9.00 tot 17.00 uur. Dat verlaagt de drempel om te starten en je hebt dan juist een beloning voor de boeg.

Start klein. Zet een timer op vijf minuten en begin met het in kaart brengen van enkele mini-taakjes waarmee je zou kunnen beginnen. Op basis daarvan heb je de volgende kleine stap die je kunt zetten. Hoe meer weerstand, hoe kleiner je de mini-taakjes maakt. Denk bijvoorbeeld aan:

 O Word document openen
 O Opleidingseisen document openen
 O Eisen hoofdstuk 2 opzoeken
 O Hoofdstukindeling maken op basis van eisen

ls het zo helder is wat je van jezelf verwacht, dan neemt je neiging tot uitstellen drastisch af. 

Deze blog geeft een vrij goede inkijk in hoe ik binnen Gelukkig afstuderen werk. Binnen het traject 'Gelukkig afstuderen', krijg je voor iedere stap binnen je onderzoeksproces de stappen aangereikt in een logische volgorde. Die stapjes staan in een werkdocument waarin tabellen staan met links wat je moet doen en een voorbeeld. Rechts kun je jouw uitwerking zetten. Daarmee kan je in kleine stapjes tot ieder scriptieonderdeel komen, van inleiding tot het uitwerken van je onderzoeksinstrument. Van resultaten tot discussie.

Je werkt dus eigenlijk met invulbare structuren, waar ik voordat je ermee aan de slag gaat ook nog uitleg bij geef, zodat je precies weet wat je moet doen. Ook processen zoals het doen van literatuuronderzoek of je data-analyse is al bij voorbaat vertaald naar kleine mini-stapjes. Dankzij dit voorwerk, ga jij veel snellen door je afstudeerperiode heen. 

In de praktijk hoeven mijn studenten nooit langer dan drie uur effectief te werken op een dag, waardoor ze dagelijks ook tijd hebben voor herstel en de dingen die ze gelukkig maken. Daarom noem ik mijn werkwijze ook wel 'gelukkig productief afstuderen'. Als deze manier van afstuderen je wat lijkt, kijk dan even naar mijn aanbod

PS Wil jij mijn muze zijn in de zin dat ik een blog maak naar aanleiding van jouw vraag? Deel dan jouw obstakel hieronder als reactie of stuur het in een mailtje naar me.