Drie verrassende sleutels voor ontspannen afstuderen

Voordat studenten bij mij komen, stoppen ze vaak veel te veel tijd in hun afstudeeronderzoek. De tijd gaat zitten in lezen, stukken schrijven en sleutelen aan die geschreven stukjes tekst. Vaak uren achter elkaar en regelmatig tot ’s avonds laat. Het nare is niet alleen dat als ze in bed liggen niet veel zijn opgeschoten omdat ze eigenlijk niet goed wisten wat ze moesten doen en hoe, wat er op dat moment ook speelt is:

  • Een vol hoofd
  • Zorgen, piekeren over scriptie
  • Gezin die avond geen aandacht gehouden
  • Amper tijd in het weekend voor leuke dingen, gezin en familie
  • Te weinig (diepe) slaap

Alle ‘vrije tijd’ wordt bijna in het afstudeer onderzoek gestoken, met het idee: ‘als ik het maar af krijg’. Ik weet er zelf ook alles van hoor! Tijdens mijn derde keer afstuderen, besteedde ik 2,5 jaar aan mijn scriptie in plaats van vijf maanden. Ik zat hele dagen achter de computer, vaak tot ’s avonds laat, soms tot diep in de nacht, ik kwam amper buiten, voelde geen ruimte om te sporten en gezellig af te spreken met vriendinnen.

Inmiddels weet ik dat goede zelfzorg een absolute voorwaarde is voor succesvol afstuderen. Mijn studenten mogen maximaal drie uur besteden op een dag aan hun scriptie en dat maximaal vier keer per week. De rest zijn ze verplicht scriptie-vrij. Juist in de vrije tijd is er ruimte voor ontspanning en ontstaat er vaak helderheid over punten waar je anders uren aan had zitten sleutelen.  

Als scriptiebegeleider heb ik over het algemeen zeker zes studenten gelijktijdig onder mijn hoede. Voor mij is het ook zeer belangrijk dat ik goed zorg voor mijn welzijn, zodat ik in ieder gesprek vanuit helderheid kan komen opdagen en mijn studenten de weg kan wijzen. Ik zal wat voorbeelden geven van hoe ik voor mijzelf zorg en wat ook heel goed werkt als je zelf een afstudeeronderzoek aan het uitvoeren bent.

1. Dopamine management voor effectiever werken aan scriptie

Het consumeren van dingen op het internet beïnvloedt je dopamine. Normaal krijg je een beetje dopamine als je braaf netjes gewerkt hebt volgens plan. Dat goede gevoel van gepresteerd hebben. Ga je eerst entertainment, sociale media en dergelijke ‘consumeren’ dan krijg je daar al direct een dosis dopamine van. Een dosis die veel groter is dan het ‘netjes afgerond hebben van je werk’. Heb je dus eerst die dopamine gehad, dan verlangt je brein naar meer dopamine. Je voelt je dan zo gedreven om uit te stellen en meer te consumeren in plaats van aan het werk te gaan. Werken voelt in een keer stukken zwaarder. Dus daarom heb ik de regel voor mijzelf dat ik eerst werk. Op mijn mobiel is alles geblokkeerd met een app en op dit moment is het pas zo dat ik om 16.00 uur ’s middags voor de eerste keer informatie consumeer. En dat is tevens het moment dat ik in de sportschool sta en mijn belangrijkste werkzaamheden erop heb zitten.

2. Energie van hoofd weer in je lijf laten circuleren

 Werkend aan je afstudeeronderzoek, ben je natuurlijk de hele tijd cognitief bezig. Al je energie stapelt zich op in je hoofd. Je voelt gewoon dat je een vol hoofd hebt. Daarnaast ben je ook nog zittend bezig, waardoor je energie niet kan stromen. Daarom is het een must dat je werken aan je afstudeer onderzoek afwisselt met beweging. Dan stroomt de energie weer door je lijf, en je zult meteen merken dat je in die momenten helderheid ontvangt. Meestal krijg ik ook in de sportschool allerlei ingevingen voor studenten. Daar hoef ik dan helemaal geen moeite voor te doen. Het komt gewoon tot me, dus het enige wat ik dan doe is er een aantekening van maken in mijn mobiel.

3. Loslaten om helderheid te ontvangen

Voor mijn studenten ben ik minimaal bezig op mijn eigen denkkracht. Daarmee bedoel ik dat ik doorlopend een gevoel van verbondenheid / in mijn lijf zitten opzoek. Als ik vastloop met een vraagstuk, dan registreer ik ‘het probleem’. Dan ga ik daarna iets anders doen voor mijzelf. Dit kan zijn: slapen, douchen, sporten, mediteren, huishouden, dansen… En dan komen de antwoorden of vanzelf of ik maak mijn hoofd er dusdanig leeg mee dat ik in staat ben de boel weer vanuit helderheid op te pakken. Bij al deze dingen die ik doe, is het van grote meerwaarde als ik ze mindful doe. Dat wil zeggen dat ik ze doe, zonder tussentijds informatie te consumeren. Dan ‘herordend’ mijn hoofd zich en kom ik terug in een staat waarin ik inspiratie en ingevingen ontvang.

Wil je hulp bij ‘lekker licht afstuderen’, in de zin van dat als je eraan werkt dat je altijd weet wat je te doen staat en hoe je dit aanpakt? Kijk dan even naar mijn aanbod. Hierdoor hou je sowieso al gauw 20 uur per week over die je anders zou zitten ploeteren en die je nu aan je zelf of andere belangrijke dingen kan besteden.