De zeven onderzoeken van een scriptie op een rijtje

De zeven onderzoeken van een scriptie op een rijtje

Denk jij dat het maken van een scriptie neerkomt op het bedenken en beantwoorden van een onderzoeksvraag? Dan gaat de realiteit je zeker tegenvallen. Je scriptie is niet één onderzoek. Je moet zo’n zeven onderzoeken doen om tot een scriptie te komen. Als je dat doorziet gaat het zoveel makkelijker voor je zijn om:

 • een rode draad/samenhang in te bouwen
 • te snappen wat je per hoofdstuk aan het doen bent
 • een relevant theoretisch kader te maken
 • een overtuigend methodehoofdstuk te creëren waarbij je ook daadwerkelijk snapt wat je waarom opschrijft
 • een meetinstrument te ontwikkelen die onderbouwd is en waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt bij je dataverzameling
 • met aanbevelingen te komen die ook daadwerkelijk hout snijden
 • een rond geheel te maken
 • een juiste invulling te geven aan je discussie
 • een juiste invulling te geven aan je reflectie
 • te doorzien hoe je scriptie een groot samenhangend geheel is, je daarnaar te gedragen en zo steeds weer een ‘thumbs up’ krijgt van je begeleider

Waar het maken van een scriptie wel op neerkomt

Je moet dus  zo’n zeven onderzoeken doen om tot een scriptie te komen en de resultaten per onderzoek vormen de inhoud van je scriptie.

Belangrijke bonustip
Dat betekent dus ook dat je steeds eerst de onderzoeken doet en daarna je bevindingen pas verwerkt in prettig te lezen hoofdstukken. Want dan weet jij van te voren al waar het hoofdstuk naar toe gaat en ben je in staat de lezer bij de hand te nemen en hem of haar door je eigen betoog te leiden.

Toen ik in zag dat een scriptie niet één onderzoek is maar een reeks van onderzoeken, begon ik ook te begrijpen waarom het zo vaak misgaat. Studenten stappen erin met het idee dat ze één onderzoek gaan doen. Ze stellen zich niet in op het doen van zeven onderzoeken. Dat deed ik overigens ook niet toen ik afstudeerde hoor, maar na het begeleider van heel wat studenten met hun scriptie is er bij mij een lampje gaan branden 😊!

Als je kunt zien dat een scriptie bestaat uit een reeks verslagen van onderzoeken die logisch met elkaar samen hangen, in plaats van dat het één onderzoek is, dan is het complexe geheel alweer een stuk overzichtelijker en behapbaarder. 

Dit zijn de zeven onderzoeken die ik onderscheid in een scriptie:

 1. Welke informatie is er nodig en waarom? (inleiding/probleemanalyse)
 2. Welke benodigde informatie biedt de literatuur al? (theoretisch kader)
 3. Hoe kan ik op een betrouwbare manier achterhalen wat ik nog niet weet? (methode + als product een meetinstrument)
 4. [Jouw onderzoeksvraag]: Uitvoering onderzoek waar je scriptie werkelijk om gaat (dataverzameling, -analyse, resultaten, conclusies)
 5. Hoe kan de gevonden informatie gebruikt worden om de problematische situatie te veranderen zodat een gewenst doel behaald wordt? (aanbevelingen, beroepsproduct)
 6. In hoeverre ben ik erin geslaagd om op een betrouwbare manier te achterhalen wat ik wilde weten (sterkte-/zwakteanalyse)? (discussie, verdediging)

Eventueel

 1. Hoe ben ik gegroeid als professional in mijn vakgebied door dit onderzoeksproces te doorlopen? (reflectie)

Je kunt de onderzoeken van een scriptie overigens nog kleiner maken, dan zijn het er nog meer. Voor de uitvoering kan dat handig zijn want dan is het nog behapbaarder. Maar om het grotere plaatje overzichtelijk in kaart te brengen, geeft dit wel een mooi beeld lijkt me.

Ben jij aan het struggelen met je scriptie? Zou je het graag beter kunnen behappen allemaal? Dan kan ik je zeker helpen tijdens een gratis sessie van 40 minuten. Die gratis sessie kun je hieronder via het formulier aanvragen door twee momenten te noemen waarop je kunt Skypen en daarnaast stuur je welke studie je doet. Een mailtje sturen mag ook (suus@gelukkigafstuderen.nl)

Wat levert een gratis sessie je op?

 • Helderheid over wat jij nodig hebt/waarom je vast zit
 • Inzicht over hoe je het fundament van je scriptie kunt opbouwen of verstevigen
 • Tips over hoe je de belangrijkste obstakels die jou in de weg staan kunt overwinnen

Heb je wel interesse maar twijfel je of een gratis sessie nu de eerst logische stap voor je is? Stuur dan een berichtje zodat we via mail kunnen afstemmen wat voor jou nu het meest passend is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required