Welk van deze typen scriptieschrijvers ben jij?

Welk van deze typen scriptieschrijvers ben jij?

Maandag stond er een interview in de Volkskrant met scenarioschrijver Manju Reijmer. Hij heeft verschillende webseries geschreven zoals ‘De Slet van VWO6’, die een enorme hit schijnt te zijn op YouTube.

Manju stelt dat er twee soorten scenarioschrijver zijn: architecten en tuinier. ‘De architect denkt vooraf alles uit. Voordat er nog maar een spijker is geslagen, weet hij hoeveel kamers het gebouw krijgt, wat voor dak erop komt en waar de bedrading wordt gelegd.

De tuinier werkt als volgt: ‘Deze plant een zaadje, geeft het water en zorgt er goed voor. Hij weet vooraf wat voor plant het is en wat voor voeding die nodig heeft, maar hij weet niet hoeveel takken de plant precies zal hebben, hij ziet vanzelf wel hoe de plant groeit.’

Toen ik dit las, wist ik meteen: ‘Dit zijn precies ook de twee soorten scriptieschrijvers die er zijn.’ Mensen met ADD / ADHD zijn van nature typische tuiniers. Dit komt omdat het mensen zijn die van nature creatief en associatief denken. Uit de ene gedachte vloeit de volgende gedachte en na een tijdje ontstaat er een compleet nieuwe wereld, die niemand ooit van te voren had kunnen bedenken.

Mensen raken met je originele creatie. ADD’ers en ADHD’ers zijn ervoor geboren. Het is een prachtige manier om de wereld te veranderen.

Je voelt hem misschien al aankomen: voor het doen van onderzoek is het van belang om in de rol van architect te kruipen. De belangrijkste reden: een scriptie valt binnen de kaders van onderzoek en niet binnen de kaders van kunst.

Als iets draait om ‘precies volgens vaste stapjes en procedures werken’ dan is het wel wetenschappelijk onderzoek. En zelfs al doe je hbo, nog steeds is de hele onderzoeksprocedure die je doorloopt voor een scriptie dezelfde als die wo-studenten doorlopen voor hun scriptie.

Tijdens mijn afstudeerbegeleiding help ik studenten ook om hun scriptie aan te pakken als een architect. Het is zo dat er voor ieder onderdeel een aantal vaste procedures te doorlopen zijn en wanneer je dit maar stug doet, ontvouwt zich vanzelf een scriptie.

Studenten die bij mij komen zijn vaak een langere tijd als tuinier aan de slag gegaan. Ze zijn bezig geweest een inleiding en probleemanalyse te creëren vanuit een beeld hoe inleidingen en probleemanalyses eruit zien, maar zonder vooraf de stappen te zetten van een architect: die de inhoud al achter de schermen klaar heeft gezet voordat hij aan het uiteindelijke schrijven van het hoofdstuk begint.

Al schrijvend is het bij de studenten die bij mij komen alle kanten opgegaan en ze hebben zich ter inspiratie gevoed met het lezen van meer en meer bronnen, maar zonder systematisch te registreren wat ze uit welke bron mee willen nemen voor het maken van welk punt.

De architectenweg van afstuderen is, vind ik als iemand met een ADD-achtig brein, de saaie weg. Echter het is wel een relatief eenvoudige weg en het is sowieso de snelste weg.

Het opbrengen van het volgen van de architectenweg betekent dat de tijd die je aan je scriptie hoeft te besteden drastisch naar beneden kan. Hierdoor hou je in ieder geval meer tijd over voor de dingen die wel echt voedend zijn voor je ziel.

Daarnaast kent een afstudeerscriptie van een sociale studie ook best een aantal lichtpuntjes:

  • Je mag je verdiepen in mensen en ze dingen vragen die je anders wellicht nooit zou vragen. Dat is dus iets wat tijdens je interviews gebeurt. EN op zich is het ook niet heel stom om deze interviews voor te bereiden door goede vragen te stellen.
  • Bij het onderdeel discussie is ruimte om jouw resultaten meer vanuit je eigen creatieve brein te interpreteren. Eindelijk is hier ruimte om wat je ‘gevoelsmatig’ duidelijk is geworden onder woorden te brengen. Het hoeft echter niet: je mag ook op de ‘architectenmanier’ doorgaan en enkel het hoog nodige schrijven.
  • Bij de aanbevelingen en het eventueel maken van een beroepsproduct is ruimte om origineel en creatief te zijn. Net iets verder te gaan dan ‘het meest logische eerste’ wat iedereen zou kunnen bedenken.’ Maar nogmaals: ook dat is geen verplichting voor een voldoende.

Als je het mij vraagt, kan het al behoorlijk helpend zijn om te beseffen dat het niet lukt omdat je van nature te werk gaat als een tuinder en dat jouw uitdaging dus zit in het schakelen naar een architectenaanpak. Als iemand het in zich heeft om ‘te transformeren’ naar een andere rol (voor het goede doel) dan ben jij het wel.

In de afgelopen jaren ben ik tot de ‘architectenaanpak’ gekomen voor creatieve denkers waarmee je stap voor stap en toch snel tot een scriptie van een sociale hbo studie komt. Wil je daar meer over weten, bekijk dan mijn aanbod even.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required