Scriptiemonsters – Ervaringen van een scriptiebegeleider

Scriptiemonsters – Ervaringen van een scriptiebegeleider

‘Nee, nee, nee, ik wil niet meer. Ik kan niet meer. Ik ga dit afblazen. Dit kan gewoon echt niet’, ging door mij heen voorafgaand aan de strategiesessie met mijn nieuwe klant.

Voorafgaand aan een strategiesessie ontmasker ik iedere inconsistentie binnen een overload aan documenten met stukjes scriptie, verzamelde data, beoordelingscriteria, handleidingen, beoordelingsformulieren, feedback.

Oohh, wat snap ik dan goed dat iemand is vastgelopen. Wat de precieze bedoeling is, moet afgeleid worden uit een handleiding, PowerPoint, vijf verschillende beoordelingsformulieren, een methodeboek en een rapporteer-syllabus.

Uiteraard is iemand ook al gewoon ergens begonnen. Nooit vanuit een heldere probleemstelling en een behapbare onderzoeksvraag. Maar vanuit een ambitie om vijf grote problemen op te lossen om ofwel de beroepspraktijk ofwel de wetenschap te voorzien van een uitkomst die een wezenlijk verschil gaat maken.

Aan mij de taak om te doorzien hoe het grote geheel van chaos weer een logisch behapbaar geheel kan worden, zonder dat alles wat al gedaan is de prullenbak in hoeft.

Daarnaast is het aan mij om helder in kaart brengen waar het eindresultaat aan moet voldoen, zodat ik de route kan uitstippelen van chaos naar logisch behapbaar geheel wat ook nog eens voldoet aan de eindcriteria.

Pffff. In die fase wil ik soms gewoon niet meer. Vraag ik me af waar ik aan begonnen ben. Terwijl er een duivels stemmetje roept: ‘Suus, dit kan gewoon niet. Stuur een mail. Blaas het af. Laat het hem zelf lekker uitzoeken’, zit er ook een engeltje op mijn schouder. Fluisterend spreekt zij: ‘Suus, je kan het. Zet door. Stap voor stap de criteria op een rij. Logisch denken.’

En ja ik weet dat ik het kan. Waar de molenaarsdochter van stro goud kon spinnen. Zo spin ik helderheid uit chaos. Plots zie ik dat Z de bedoeling is en dat ik nu X heb. Als Z de bedoeling is en ik heb nu X dan…. Daar is ze dan. Het heldere inzicht. De sleutel. De oplossing.

Eenmaal doorzien ben ik al mijn geploeter vergeten. Kan ik niet wachten het heldere inzicht te delen in het Skypegesprek met de student. Want ik weet dat ik dan met eigen ogen mag aanschouwen hoe iemand ter plekke weer lucht krijgt. Hoop. Nieuwe energie krijgt ingeblazen.

Het grote scriptiemonster heeft de gestalte gekregen van een vriend. Iemand durft het voormalige gedrocht weer aan te kijken. Soms zat het monster al jarenlang weggestopt in een mapje op iemands bureaublad waar niet meer in gekeken werd. Waar het brulde en brulde, iedere keer weer wanneer de blik van de student op het mapje viel.

Morgen gaat er voor de eerste keer weer gewerkt worden. In kleine stapjes. Op een gezonde manier die niet te veel energie kost, maar wel direct tot succesjes leiden.

Heb jij per ongeluk een monster gecreëerd? Je bent niet de enige en waarschijnlijk ben je juist een hele slimme student. Zo iemand die al razendsnel voor ogen ziet waar het uiteindelijk heen kan gaan. Maar niet helder heeft hoe het nou stap voor stap kan gaan worden zoals het vaag ergens in je hoofd zit.

Hoe zou je het vinden als je scriptie monster ontmonsterd wordt waardoor:

  • Je stresslevel drastisch omlaag gaat
  • Je eindelijk weer een idee hebt waar je mee bezig bent
  • Je eindelijk weer vertrouwen hebt dat het überhaupt voor je mogelijk is
  • Je dagelijks stapjes zet in de goede richting en dit ook zeker weet
  • Je in drie uur tijd meer werk verzet dan je anders in een week deed
  • Je jezelf daardoor ook weer vrije tijd kan gunnen
  • Je een keer initiatief kan nemen in sociaal contact in plaats van dat je iedereen afwimpelt die wat leuks wil doen
  • Je weer eens tijd hebt om te sporten of erop uit te gaan in de buitenlucht
  • Je weer eens lekker moe EN voldaan in slaap valt

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Klinkt het goed? Mooi.

Je mag gratis 40 minuten een beroep doen op mijn heldere brein om eens te ervaren hoeveel chaos ik dan al om kan toveren naar helderheid.

Laat hieronder weten welke studie je doet en wat twee momenten zijn waarop je kunt Skypen of stuur een mailtje naar suus@gelukkigafstuderen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required