Een scriptiebegeleider kiezen met de juiste vibe

Een scriptiebegeleider kiezen met de juiste vibe

Als student liep ik vast met mijn masterscriptie waardoor ik twee jaar (!) vertraagde. Inmiddels ben ik scriptiebegeleider en heb ik tientallen studenten geholpen om zo snel mogelijk af te studeren. Steeds zie ik het weer fout gaan op dezelfde punten. Zonde. Studievertraging is echt niet nodig. Als je het jezelf maar makkelijk maakt. Hoe doe je dat?

In deze blogserie deel ik hoe ik te werk zou gaan als ik nu een scriptie zou moeten schrijven en zou focussen op zo snel mogelijk afstuderen. In dit artikel deel ik je het allerbelangrijkste om op te letten als je zelf een begeleider mag kiezen.

Wat doet een persoon met jou?

Niet altijd mag je zelf een begeleider kiezen/vragen, maar soms wel. De neiging die we dan hebben, is te kijken naar de expertise van de desbetreffende docent. Logisch natuurlijk als jouw onderwerp aansluit op de achtergrond van de docent, maar als er iets is waar je echt profijt van hebt bij zo snel mogelijk afstuderen dan is dat NIET de expertise van je docent. Het is wat de energie van de desbetreffende docent met jou doet (en andersom).

Mijn stagebegeleider versus mijn scriptiebegeleider

In mijn master deed ik een stage en ik weet niet eens hoe het kan: maar ik had niet de begeleidende docent met de meeste expertise op mijn onderzoeksonderwerp.

Ik weet nog dat ik op een gegeven moment bij hem in zijn werkkamer zat en dat ik zo erg vrij zat te grappen en te ‘je-en’ en ‘jij-en’ dat ik mij opeens afvroeg: ‘OMG, ik zit hier wel met een docent, is dit wel gepast?’ Het fijne was dat ik het ook gelijk uit kon spreken en dat het oké was.

Ik voelde me op mijn gemak bij deze persoon en ik voelde dat ik echt kon delen wat ik wilde over mijn stage zonder voorzichtig en politiek correct te zijn. Het contact over mail en in real life verliep voorspoedig en ik sloot mijn masterstage precies op de geplande dag af met een 8,5.

Ik moet meteen bekennen dat het hebben van een vast ritme tijdens de stageweken en een toffe stageplek ook echt meespeelden, maar toch: het goede contact met mijn docent was ook zeker een van de succesfactoren. En dit is wat ik achteraf pas in zag.

Mijn scriptiebegeleider

Voor de masterscriptie die ik daarna schreef, koos ik wel de docent met de meeste expertise op mijn onderwerp. Om hem hing meer een vibe van autoriteit, status. Ik wist nooit of ik nou ‘u’ of ‘jij’ moest zeggen en ik voelde mij ook niet helemaal comfortabel om dat te vragen. Al die afspraken waarbij ik niet wist wat voor houding ik moest aannemen tegenover deze docent was ik super zelfbewust. Ik verlangde naar een ‘informele vibe’ maar mijn indruk was dat deze docent een ‘professionele vibe’ prefereerde.

Deze docent had zeker het beste met mij voor en er was ook wel ‘iets’ van een wederzijdse waardering, maar tegelijkertijd was er ook ‘iets’ van een geslotenheid waardoor we van elkaar nooit echt volledige hoogte hadden. Zeker toen ik vertraagde en nog meer vertraagde was het lastig.

Ik voelde mij schuldig naar mijn docent over alles wat ik niet voor elkaar kreeg, maar ik durfde dat ook niet uit te spreken. Ik vreesde dat hij een hekel zou hebben aan het begeleiden van mij omdat ik niet opschoot, maar ik durfde het niet te vragen en ik kreeg ook geen openheid. Tenminste, het bleef zakelijk en ik dacht maar: ‘Wat denkt hij nou echt over deze gang van zaken met mij?’

Van de joviale persoon die ik kon zijn, had deze docent geen weet. Hij had het te doen met mijn onzekere, zelfbewuste en perfectionistische kanten.

Hoe weet je of een scriptiebegeleider het beste in je naar boven haalt?

Je wil een docent met de juiste vibe voor jou. Hoe weet je of een docent de juiste voor je is:

  • Als je in gesprek bent met deze docent heb je het gevoel dat je jezelf vrijelijk kunt uiten. Je voelt je niet bezwaard om iets te zeggen en neemt je ruimte in.
  • Nadat je in gesprek bent geweest, voel je dat je qua energie een boost hebt gekregen. Je voelt je sociaal, communicatief en als iemand je nu om hulp zou vragen bij iets dan zou je daar de energie voor hebben.
  • Je voelt je dankbaar over de waarde die de docent aan jou levert. Je hebt het idee dat je niet alleen een antwoord krijgt op jou vragen, maar dat je docent ook nog net wat verder denkt en met extra tips/aanwijzingen komt waarvan je inziet dat ze waarde hebben voor jou.

Niet de juiste scriptiebegeleider

  • Als je een afspraak met deze docent hebt, ben je afwachtend. Je kijkt de kat uit de boom. Kijkt eerst maar eens aan wat hij/zij te zeggen heeft en op het eind probeer je alsnog jouw vragen te stellen, maar je merkt al dat het er een beetje twijfelachtig uitkomt.
  • Nadat je een gesprek hebt gehad voel je je leeggelopen qua energie. Je bent gespannen geweest, voelt soms wel opluchting dat het weer voorbij is en dat het meeviel en je hebt ook bruikbare punten waar je mee verder kan maar je moet nu echt even bijtanken. Als iemand je in deze staat om hulp zou vragen, zou je zoiets hebben van: ‘nu even niet’.
  • Na het gesprek vraag je jezelf af of je nou wel echt een antwoord hebt gekregen op je vragen. Je hebt ze wel gesteld en je kreeg ook antwoorden. Maar je bent weggegaan met een gevoel dat jezelf nog maar even je aantekeningen op een rijtje moet zetten.

Een goede communicatie met je scriptiebegeleider is cruciaal in een afstudeertraject. Hoe meer jij de leiding durft te nemen in het gesprek en je scriptiebegeleider durft aan te sturen zodat jij krijgt wat jij nodig hebt, hoe beter het is voor jou. Daarom moet je ook kiezen voor iemand waarbij je je vrij/ontspannen/op je gemak voelt.

Liever iemand die geen expert is op jouw onderwerp maar waarbij je je wel ontspannen voelt dan iemand die wel een expert is maar waarbij je je onzeker voelt.

Ik vind het werken met de juiste scriptiebegeleider zo belangrijk dat ik zelfs bereid zou zijn om concessies te doen qua onderwerp als ik dan een begeleider zou hebben bij wie ik mij ontspannen voel.

Daarbij: scriptiebegeleiders mogen toch nauwelijks inhoudelijke tips geven, dus iedere scriptiebegeleider met de juiste vibe is geschikt om jouw afstudeertraject te begeleiden. Met die autoritaire expert doe je dan wel een los interview als het nodig is.

In het volgende artikel in deze serie deel ik hoe je het jezelf zo makkelijk mogelijk kan maken bij het kiezen van een onderwerp voor je scriptie.

Direct meer tips ontvangen voor bij je afstuderen? Vraag hier mijn gratis e-book aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required