De rode draad van je scriptie helder krijgen of maken

De rode draad van je scriptie helder krijgen of maken

Zeker studenten met een AD(H)D-brein hebben het vermogen om al heel ver vooruit te denken. Dat is een gave. Als jij deze gave hebt, stel ik voor dat je deze optimaal inzet bij de opstartfase van je scriptie door al aan het begin het grotere plaatje en daarmee dus de rode draad helder te maken voordat je iets uitwerkt. Ook wanneer dit niet vanuit school verwacht wordt. Het gaat je enorm helpen!

Stel: als jij kiest voor onderzoeksvraag X, dan betekent dit al dat je onderzoeksmethode Y zult moeten gebruiken. Als je onderzoeksmethode Y gebruikt, dan zullen je resultaten een bepaalde strekking hebben, net als je aanbevelingen. Als je ieder onderdeel ziet zitten, dan begin je pas met het uitwerken van je plan van aanpak.

Bij het helder maken van het grotere plaatje kun je deze tabel gebruiken:

Aanleiding
Essentie probleemanalyse
Doelstelling
Theoretisch kader
Probleemstelling/Onderzoeksvraag
Deelvragen
Methode
Type resultaten
Aard van de conclusies
Aard van de aanbevelingen
Aard van het product

Ik wil je behoeden om bij het opstarten alleen te kijken naar het praktijkprobleem en je probleemanalyse. Het kan dan wel dat je een logische doelstelling weet te formuleren op basis van wat er in de praktijk speelt, maar het kan ook zijn dat dit een type onderzoek met zich meebrengt wat niet aansluit bij je kennis en ervaring.

Wil je snel afstuderen dan is het ook van belang dat je kiest voor een onderzoeksmethode waar je al eens een keer ervaring mee hebt opgedaan of wat het makkelijkst te doen is voor je. Als je tot nu toe alleen interviews of observaties gedaan hebt, ga dan geen experiment opzetten.

Het is dus van belang dat je van te voren al weet wat voor soort onderzoek een probleemstelling met zich meebrengt. Als dat niet het type onderzoek is dat je wilt doen, kun je al bij voorbaat je probleemanalyse anders insteken zodat je tot een andere probleemstelling komt.

Spelen met de tabel voor meer snelheid

Door eerst te kijken naar het grotere plaatje, kan je met behulp van de tabel in plaats van bij het probleem ook eens bij de aanbevelingen beginnen. Ga bij jezelf na:

  • Wat voor type aanbevelingen zou ik straks willen geven aan mijn opdrachtgever? Of wat voor soort product zou ik willen opleveren?

Vervolgens kan je ook terug redeneren. Zulk soort aanbevelingen komen voort uit zulk soort conclusies. Zulke conclusies komen voort uit zulk soort resultaten. Zulke resultaten komen voort uit zo’n soort methode. Dan kijk je weer naar het praktijkprobleem en dan zoek je uit wat er nodig is om de brug te slaan tussen het probleem en je gewenste methode.

Aanpak om stap voor stap het grotere plaatje helder krijgen

=> download mijn boekje voor de aanpak

Hierin staan ook nog veel meer goede tips om de kortste route naar je diploma te nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required