Onderwerp voor je scriptie kiezen met oog op asap afstuderen

Onderwerp voor je scriptie kiezen met oog op asap afstuderen

Als student liep ik vast met mijn masterscriptie waardoor ik twee jaar (!) vertraagde. Inmiddels ben ik scriptiebegeleider en heb ik tientallen studenten geholpen om zo snel mogelijk af te studeren. Steeds zie ik het weer fout gaan op dezelfde punten. Zonde. Studievertraging is echt niet nodig. Als je het jezelf maar makkelijk maakt. Hoe doe je dat? In deze artikelreeks deel ik hoe ik te werk zou gaan als ik nu een scriptie zou moeten schrijven en zo snel mogelijk wil afstuderen.

In dit artikel deel ik hoe ik te werk zou gaan bij het kiezen van een scriptieonderwerp. Mijn adviezen zijn lekker tegendraads en 100% gericht op asap afstuderen. 

Gemak verkiezen boven eigen interesse

Met je scriptie heb je eindelijk de vrijheid voor eigen inbreng en als je een beetje bent zoals ik, dan voelt het als de ultieme kans om eindelijk eens je eigen stempel te kunnen drukken binnen het onderwijs. Je eigen favoriete onderwerpen zijn nauwelijks aan bod gekomen binnen je opleiding, en nu zie je je kans om daar eens wat meer over in te brengen. Geen goed idee! Dat is wat ik nu zeg.

Zo zette ik mijn masterscriptie Nederlands met de specialisatie Taalbeheersing in het teken van consumentenpsychologie omdat daar binnen de opleiding nog veels te weinig mee gedaan was en in mijn ogen was dat nodig. Ik ging iets doen waar binnen mijn studie geen aandacht voor was geweest.

Ik had geen voorbeelden, geen basis om op terug te vallen, nauwelijks voorkennis, geen begeleider met voorkennis… Dus al met al was ik wel bezig met iets wat 100% mijn interesse had, maar ik was vanuit het ‘niets’ iets aan het bouwen en er was ook niemand die mij kon zeggen of ik inhoudelijk op de goede weg zat.

Een slimme strategie

Veel slimmer had ik het aangepakt met de afronding van een van mijn mastervakken waarvoor ik een paper moest schrijven. De docent van het vak had zelf een proefschrift geschreven over inleidingsfuncties in ‘de eerste minuten’ van toespraken. Dat proefschrift was inmiddels 10 jaar oud, en wat deed ik, ik schreef een paper over  inleidingsfuncties in ‘de eerste minuten’ van toespraken maar dan ’10 jaar later’. Dus ik zocht uit of de inleidingsfuncties die 10 jaar geleden het meest voorkwamen 10 jaar later nog steeds het meest voorkwamen of dat er eerste tekenen van veranderingen zichtbaar waren.

Ik volgde gewoon de stappen na die mijn docent al een keer had gezet en paste het toe op nieuw bronmateriaal. Hoefde nauwelijks zelf na te denken, kwam toch met een interessant resultaat en ik scoorde een 7,5. Echt moeiteloos ging dat!

Had ik zelf enige interesse in de inleidingsfuncties in toespraken? Nee. Had ik liever iets gedaan waar ik wel enthousiast over was geweest? Nee, want het had mij veel meer moeite gekost en ik wilde mijn vak halen. Niet een verschil maken. Dat zou ik wel doen met mijn scriptie… (en achteraf zou ik dat dus ook NIET meer doen met mijn scriptie!!!).

Als ik echt snel zou willen afstuderen dan zou ik er weer voor kiezen om een goed onderzoek na te volgen en daar een variant op te doen.

Voorbeelden van varianten op een onderzoek zodat je het jezelf echt gemakkelijk maakt

– Een onderzoek naar de inleiding van toespraken, kan je omzetten naar een goed onderzoek naar het slot van toespraken.
– Een onderzoek waarbij een bepaald corpus teksten is geanalyseerd, kan je omzetten naar een onderzoek waarbij een ander corpus teksten wordt geanalyseerd.
– Een onderzoek naar de beweegredenen van consumenten om voor X te kiezen, kan je omzetten naar een onderzoek naar de beweegredenen van consumenten om voor Y te kiezen.
– Een onderzoek naar het op de markt brengen van product X voor bedrijf Y, kan je omzetten naar een onderzoek naar het op de markt brengen van product X voor bedrijf Z.
– Een onderzoek naar het gebruik van Facebook door doelgroep Y kan je omzetten naar een onderzoek naar het gebruik van Instagram door doelgroep Y.
– Een onderzoek naar het gebruik van Facebook door doelgroep Y kan je omzetten naar een onderzoek naar het gebruik van Facebook door doelgroep Z.

Als je jezelf ergens een plezier mee kunt doen, is dat als je kiest voor een variant op een bestaand, goed uitgevoerd, onderzoek.

Wat je dan kunt afkijken is:

– De structuur
– De manier van verantwoorden
– De stappen die doorlopen zijn
– Hoe de onderzoeksmethode is opgebouwd
– Hoe de onderzoeksmethode is verantwoord
– Hoe de resultaten zijn weergegeven: hoe uitgebreid, hoe opgebouwd, hoe is de weergave van tabellen aangepakt?
– Wat de aard is van de conclusies: wat voor zinnen, wat voor strekking?

Je hoeft dan alleen creatief te zijn in de aanleiding: waarbij je met een betere reden moet komen waarom je onderzocht hebt wat je onderzocht hebt dan dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk wilde maken. Dat kan ik wel aan jou overlaten toch, met je creatieve brein? (Zo niet, vraag een gratis sessie aan)

Deze manier van aanpakken is GEEN plagiaat! Het is veel meer dat je een voorbeeld neemt aan de structuren, de type beslissingen, de type argumenten van zo’n voorbeeldonderzoek. Inhoudelijk vul je het zelf in. Dus vrees niet, en maak het jezelf gemakkelijk!

Hoe kom je aan goede voorbeelden?

– Je kan het proefschrift erbij zoeken van iemand uit jouw vakgebied. Een proefschrift bestaat vaak uit een reeks onderzoeken en je kan dan een van die onderzoeken navolgen. Proefschriften zijn in boekvorm uitgegeven.
– Je kan een wetenschappelijk artikel kiezen over iets dat je aanspreekt (vaak te vinden in vakbladen). Dat artikel is vaak een verkorte weergave van een compleet onderzoek, soms zelfs een scriptie. Je zoekt dan het oorspronkelijke onderzoek erbij en volgt deze na.

Het is niet altijd een goed idee om een andere scriptie na te volgen. Het navolgen van een andere scriptie als voorbeeld kan wat haken en ogen kennen. In veel voldoende beoordeelde scripties zitten elementen die niet logisch/compleet/correct zijn. Je hebt een kritische blik nodig om het kaf echt goed van het koren te kunnen scheiden. Zelfs de hoogte van het eindcijfer is niet altijd de beste indicator. In veel scripties zitten stukken die totaal niet to-the-point zijn. Als je dit dan gaat navolgen dan sta je met je mond vol tanden wanneer er gevraagd wordt waarom je iets op die manier hebt aangepakt.

Je doet er goed aan om als startpunt een onderzoeksartikel te kiezen. Onderzoeksartikelen vind je via Google scholar, in vaktijdschriften (vaak in de bibliotheek op school of in de UB), in bundels jaargangen van vaktijdschriften (ook aanwezig in bieb of UB) en natuurlijk zul je voor een aantal colleges ook onderzoeksartikelen geprint hebben en vind je dus al relevant bronmateriaal bij jou thuis ergens tussen de papierbende 😉

 

Heey, wil jij supersnel opstarten met je scriptie? Ik kan je al met 6 uurtjes begeleiding volledig op koers helpen. Interesse? Klik dan verder voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required