De absolute eerste stap waar iedere student mee zou moeten beginnen

De absolute eerste stap waar iedere student mee zou moeten beginnen

Als student liep ik vast met mijn masterscriptie waardoor ik twee jaar (!) vertraagde. Inmiddels ben ik scriptiebegeleider en heb ik tientallen studenten geholpen om zo snel mogelijk af te studeren. Steeds zie ik het weer fout gaan op dezelfde punten. Zonde. Studievertraging is echt niet nodig. Als je het jezelf maar makkelijk maakt. Hoe doe je dat? In deze blogserie deel ik hoe ik te werk zou gaan als ik nu een scriptie zou moeten schrijven en daarbij focus op het doel: zo snel mogelijk afstuderen. In dit artikel deel ik de absolute eerste stap waar iedereen mee zou moeten beginnen.

Zoek uit wat de bedoeling is

Begin met de eindcriteria helder in zicht. Bekentenis: toen ik zelf vast liep met mijn scriptie heb ik de eindcriteria nooit bekeken. Achteraf kwam ik erachter:

– dat ik een oplossing ‘gecreëerd’ had terwijl het ‘eindresultaat’ van mijn WO-scriptie geen product mocht zijn

– dat ik een multidisciplinair onderzoek gedaan had terwijl bij de beoordeling juist gekeken werd of je het klein en specifiek gehouden had

– dat mijn scriptie teveel woorden had en dat het aantal woorden een absolute harde eis was, waardoor hij bij voorbaat al afgekeurd werd

Je voorkomt gedoe en teleurstellingen als je begint met het in kaart brengen van je opleidingseisen. Je vindt ze over het algemeen in de studiegids maar soms heeft je opleiding ook een specifieke afstudeerhandleiding.

Ondanks dat een onderzoek bestaat uit vaste stappen, verschillen de eisen per opleiding en per onderwijsinstantie. Soms is het opleveren van een product het belangrijkste. Soms gaat het echt om het onderzoeksverslag. Soms moet je een artikel opleveren, soms een ‘traditionele’ scriptie. Soms mag het geheel slechts vijftien pagina’s zijn. Soms worden er al vier pagina’s verwacht voor het conclusiehoofdstuk. Soms moet je een reflectie schrijven die mee telt. Soms telt een verdediging of eindpresentatie mee in je eindcijfer.

Waar je op let bij het checken van de opleidingseisen:

– Wat voor soort eindproduct moet ik opleveren?

– Wat zijn opvallende criteria om rekening mee te houden? Welke specifieke elementen moeten er van mijn opleiding in die ik niet verwacht had?

– Wat zijn de ‘dingen’ die beoordeeld worden en waar mijn eindcijfer dus op gebaseerd zal worden?

– Wie beoordeelt straks mijn scriptie?

Overige tips in deze context:

– Neem de handleiding een keer van A tot Z door, bekijk dus niet alleen de opleidingseisen in het beoordelingsformulier. Je vindt in de handleiding vaak meer context van wat de bedoeling is en er staan vaak extra aanwijzingen over wat er precies van je verwacht wordt en waarom.

– Noteer ‘eisen’/’criteria’ met eventuele aanvullende opmerkingen in een document terwijl je de boel doorneemt. Zo hoef je het later niet nog een keer door te nemen en ontstaat er een checklist van enkele A4-tjes waar je op kunt terug vallen.

– Check of wat je leest helder is. Begrijp je wat de eisen zijn, of zijn er toch nog bepaalde punten vaag? Goed dat je de handleiding bestudeert, heb je meteen een aantal eerste goede vragen om te stellen aan je scriptiebegeleider 😉

– Zijn er nog aanvullende documenten met extra tips over wat er van je verwacht wordt? Sommige opleidingen hebben bijvoorbeeld een schrijfwijzer waarin precies staat hoe je bepaalde scriptieonderdelen moet formuleren, soms is er nog een aanvullende checklist, soms heb je ook nog PowerPoints van colleges over onderzoeksmethoden waaruit je kunt afleiden waar bepaalde onderdelen nou echt aan moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de uitleg over een conceptueel model, welke onderzoeksvragen wel of niet geschikt zijn.

Hoeveel tijd investeer je hierin?

Uitzoeken wat de bedoeling is en je verdiepen in de opleidingseisen is iets waar je rustig 3-5 uur voor mag uit trekken. Het is je tijd meer dan waard, want je kunt geen betere start hebben dan begrijpen wat de bedoeling is en weten waar het eindproduct aan moet voldoen. Het is toch logisch dat als je begint met een concreet einddoel voor ogen dat je dan de beslissingen kunt nemen die je daar brengen en dat je zonder duidelijke richting verdwaalt?

In de volgende blog ga ik het hebben over hoe het kiezen van de juiste scriptiebegeleider eraan bij kan dragen dat je zo snel mogelijk afstudeert.

Direct meer tips ontvangen voor bij je afstuderen? Vraag hier mijn gratis e-book aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required