Vermijd je werken aan je scriptie? Leer dealen met je brein

Vermijd je werken aan je scriptie? Leer dealen met je brein

Het is zwaar hè om dingen te doen die je niet leuk vindt en opgelegd krijgt? Want moet je dit echt kunnen om in een later beroep van waarde te kunnen zijn? Het moet alleen om dat papiertje te halen.

De manier hoe ik mij aanzet tot stomme dingen, dingen die ik eigenlijk uit de weg wil gaan, is door het te zien als een breintraining. Een training van mijn reptielenbrein. Want dat stukje brein is de voornaamste in de weg zitter van ieder mens als het gaat om het doormaken van groei en het bereiken van resultaten.

Ik weet dat als ik tegen de neigingen van dat brein in ga dat ik een stukje sterker wordt. Dat ik mijn mentale kracht train. En omdat ik weet dat ik die mentale kracht wel nodig heb voor de rest van mijn leven om mijn dromen te kunnen realiseren, train ik mij steeds weer om het op te brengen ondanks de weerstand. De angst.

Dat stukje brein waar ik het over heb, kan op twee manieren in de weg zitten. Het wil niet dat jij oncomfortabele dingen doet en het wil ook niet dat je faalt. Dat is waarschijnlijk de innerlijke strijd waar je nu steeds in zit.

Als je dit doorziet, is dat al een hele stap. Dan kun je uitzoomen en simpelweg dat stukje brein in actie waarnemen. Het voelt heel echt maar het is niet echt. Het ‘gevaar’ waarop het oude stukje brein reageert. Er is geen echt gevaar, maar toch krijg je zo’n reactie, een error waardoor je vlucht voor wat je moet doen.

De weg naar een scriptie halen, is een logisch proces. Het zijn stappen waarbij a tot b leidt. De acties uitvoeren leiden tot een conclusiehoofdstuk. Wat het zo moeilijk maakt is dat hele breinding wat er tussen zit. Want grote kans dat je vanbinnen gedachten hebt dat je gaat falen, dat het niet gaat lukken en dat je ook de consequenties ervan voor je ziet. Een schuld. Teleurgestelde ouders. En wellicht nog extremer: een mislukt leven. Totaal niet in lijn met wat je voor jezelf in gedachten had.

Dat beeld kan alleen maar werkelijkheid worden als je het afmaakt. Want dan gaat het beoordeeld worden en dan zou die grote angst voor falen werkelijkheid kunnen worden.

Omdat je in het nu leeft en in het nu die beelden oproept van falen, denkt je brein dus dat je NU bescherming nodig hebt. Dat brein kent geen verschil tussen verleden, heden en toekomst. En het doet dus alles om te voorkomen dat jij je bezig gaat houden met iets waar die associatie van dat falen aan gekoppeld is.

Het enige wat je er nu aan kan doen, is doorzien wat eraan de hand is en ondanks de angst en de weerstand acties nemen, omdat je doorziet waar die angst vandaan komt. Het is vanwege een vrees voor iets wat op dit moment geen werkelijkheid is en je brein denkt van wel.

Je kan die angst alleen verminderen door te werken aan dat waar je zo bang voor bent en letterlijk te ervaren dat je er niet dood van gaat. Dat je veilig bent.

Je doorziet nu wat er gaande is. En dit is wat heel je leven gaande zal blijven. Het is namelijk het alleroudste stukje brein wat ons zo in de ban heeft.

Bij veel mensen zit dat stuk brein op de pilotenstoel als het gaat om het inrichten van hun leven. Ze blijven binnen de kaders, laten zich regeren door angst. Irreëele angst.

Ik wil bij de groep mensen horen die zich niet laten regeren door dit stuk brein. Want dan, alleen dan, zal ik in staat zijn mijn grote dromen te realiseren.

Jij bent ook een grote dromer. En deze scriptie biedt jou op dit moment de kans om dat stukje brein te masteren. Dat te leren. Daarmee te oefenen. En dat is WEL zinnig voor de rest van je leven. Daardoor ga je andere mensen WEL een hele grote waarde kunnen bieden in je uiteindelijke loopbaan.

Je hebt nu al de kans om te overwinnen. Ongeacht wat de uitkomst is qua papiertje.

Focus daarom op het nu. Op wat je in het NU werkelijk te doen staat. Het uitwerken van je scriptie onderzoek is op dit moment OM je brein te bewijzen dat jij daar niet aan ten onder gaat. Dan kan dat brein nieuwe gedachten gaan vormen. Je bouwt momentum op en kan daardoor al iets makkelijker doorpakken met de volgende scriptie taak.

Elke dag opnieuw iets, zodat je traint. Zelf groeit. Sterker wordt. Laat dat je ‘waarom’ zijn en je realiteit ziet er heel anders voor je uit.

Worstel jij met uitstelgedrag of faalangst en moet je SNEL je scriptie afkrijgen? Terwijl ik je help met je scriptie, train ik je om controle te nemen over je brein (de bron van je angsten en gedragingen).

Check hier de info voor het summerschool traject voor als je (voor) september klaar wil zijn:

Summerschool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required