Versla de kritische stem in je hoofd en laat je niet langer tegenhouden

Versla de kritische stem in je hoofd en laat je niet langer tegenhouden

De innerlijke criticus duikt vaak op wanneer jij net iets wil gaan doen of zeggen. Je wil je zelf laten zien, laten horen, iemand aanspreken, een spannend telefoontje plegen of simpelweg aan de slag met een moeilijke klus zoals je scriptie. Dan ploppen er gedachten als deze in je hoofd op:

“Zou je dat nou wel doen?
“Dat kan je toch niet maken?”
“Doe niet zo raar.”
“Hou maar liever je mond.”
“Dat gaat je toch niet lukken.”
“Wie zit erop jou te wachten?”
“Je zet jezelf voor lul.”
“Wat zullen de mensen wel niet denken?”
“Straks lukt het weer niet.”

Vaak wordt er nog eens vervolgd met een ‘goedbedoeld advies’ over wat je beter even kunt gaan doen.

“Ga nou maar eerst even een lijstje maken.”
“Ga nou maar eerst even rustig nadenken over wat je wil zeggen.”
“Slaap er eerst nog maar een nachtje over.”

Ga eens na? Is dit herkenbaar? Wat voor dingen ploppen er jouw hoofd op?

Zo versla je de innerlijke criticus?

De allerbeste manier om geen last meer te hebben van de innerlijke criticus, is:

1. Aanvaardt dat hij er is door de functie ervan te erkennen

De innerlijke criticus heeft een belangrijke functie en dat is jou beschermen. Jou beschermen voor gevaar, sociale afwijzing en discomfort. De innerlijke criticus wil eigenlijk dat jij veilig bent en probeert je te behoeden.

De innerlijke criticus is een diep ingebakken mechanisme en het heeft geen zin om het weg te willen hebben door ertegen te vechten. Aanvaardt daarom liever dat er zo’n stemmetje is en besef dat het een functie heeft.

2. Merk op wat er op plopt in je hoofd

Jij wil liever dat je zelf bewust bepaalt wat je doet dan dat je je laten leiden door een overlevingsmechanisme neem ik aan? In dat geval is het slim om wat je aan kritiek in je hoofd hoort simpelweg op te merken. Er plopt iets op als:

“Hou maar liever je mond”

In plaats van het ‘goedbedoelde advies’ op te volgen, denk je bij jezelf. “Aah, daar is mijn innerlijke criticus die mij wil behoeden.”

Je hoeft dus geen innerlijke dialoog te gaan voeren over waarom het wel een goed idee is om nu iets te gaan zeggen. Je merkt echt alleen op dat er een kritiekstemmetje is. Meer niet. Dat kost namelijk de minste energie.

3. Laat jezelf niet door de kritische opmerkingen leiden

Wat ik al schreef heb je dus vaak een impuls om iets te doen of te zeggen en DAN opeens zegt dat kritische stemmetje iets om je ervan af te houden. Als eerste stap (h)erken je dus dat stemmetje, vervolgens is het aan te raden om zo snel mogelijk alsnog je eigen impuls op te volgen.

Wat je kan helpen is op het moment dat je opmerkt dat een kritisch stemmetje jou willen stoppen van een actie, is om op dat moment af te tellen 5-4-3-2-1 en alsnog te doen wat je wilde doen of te zeggen wat je wilde zeggen.

Waarom het aftellen?

Je hebt ongeveer vijf seconden om een impuls te volgen en wacht je langer dan heb je genoeg tijd gehad om jezelf er definitief van te weerhouden. In plaats van die vijf seconden te besteden aan het bedenken van argumenten, verleg je de aandacht in je hoofd naar het aftellen. We hebben ook aangeleerd dat na aftellen vaak ‘actie’ volgt. Het is dus aftellen en doen.

Het oude patroon is:

Impuls om iets te doen –> impuls vanuit de criticus om het niet de doen –> in dialoog gaan (zou ik wel, zou ik niet) –> het moment is voorbij zonder dat je in actie gekomen bent

Het nieuwe patroon is:

Impuls om iets te doen –> impuls van de criticus om het niet te doen –> impuls van de criticus opmerken –> aftellen 5-4-3-2-1 –> alsnog de impuls om iets te doen opvolgen

Waarom het belangrijk is om je niet tegen te laten houden door het kritische stemmetje

Heel vaak zijn ‘enge’ dingen ook de dingen die ons de meeste groei brengen, ook al zijn ze oncomfortabel. Na een lezing voel je de impuls om iets aan de spreker te vragen. Doe je het niet, dan ben je niet zichtbaar geworden, ben je niet gehoord en heb je geen antwoord op de vraag. Je bent ook nog steeds veilig en hebt niet voor lul gestaan.

Stel je je vraag wel dan kan er van alles gebeuren. Je krijgt nieuwe informatie en met die nieuwe informatie kan jij iets. Het kan dat er vanuit jouw vraag een discussie ontstaat en dat heel veel mensen daardoor op scherp springen en nieuwsgierig of geïnspireerd raken. Het kan zijn dat je opgemerkt wordt als iemand die een goede vraag gesteld heeft. Het kan zijn dat je door je vraag gezien bent en dat er tijdens de borrel mensen een aanknopingspunt hebben om juist met jou een gesprekje te beginnen. Daar haal je weer nieuwe contacten uit.

Je hebt vast weleens zoiets meegemaakt, dat je juist heel blij was dat je op een bepaald moment juist wel je impuls hebt opgevolgd om iets te doen of te zeggen omdat er veel moois uit is gekomen.

Hoe denk je dat vriendschappen en relaties ontstaan? Ook dat komt voort uit mensen die op een bepaald moment iets tegen elkaar zeiden ook al kenden ze elkaar op dat moment nog niet.

Wat je mee moet nemen uit dit artikel

De innerlijke criticus is er om jou te beschermen. Je kan niet van het mechanisme afkomen, maar je kunt er wel anders mee omgaan. Dit doe je door te horen wat eraan kritiek geleverd wordt. Dit te duiden als ‘de innerlijke criticus aan het werk.’ Herpak jezelf door af te tellen 5-4-3-2-1 en volg alsnog je impuls.

Ga hier mee oefenen! Zo word je succesvol

Ik garandeer je dat je door dit eigen te maken hele andere resultaten in het leven zult bereiken. De meest succesvolle mensen beheersen dit. Zij doen ONDANKS de angst, weerstand of de criticus. De niet succesvolle mensen voelen ook de angst, weerstand en criticus maar zij gaan vervolgens denken en laten zo de kans om iets te doen of zeggen aan hun voorbij gaan.

Geef niet te snel op!

Hou er  rekening mee dat het veranderen van dit patroon een training is en dat het tijd kost tot je meestal wel je impulsen volgt. Het is echt als het afleren/doorbreken van een automatisme waar je jezelf al jaren door laat leiden. Je mag jezelf dus ook jaren geven om dit te veranderen.

Wil je meer tips? Download dan dit boekje. Het is gratis.

meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required