Zit je vast? Zo krijg je een ingeving

Zit je vast? Zo krijg je een ingeving

Vandaag had ik een inhoudelijke sessie met een student en tijdens het nadenken over de nieuwe insteek van haar onderzoek lasten we een pauze in. Vanuit mijn perspectief was dat vooral om trampoline te gaan springen zodat de boel vanzelf op z’n plek kon vallen. En dat deed het. Daarnaast kon ik haar het volgende meegeven en misschien is het ook waardevol voor jou.

Denkmodus versus ontvangstmodus

Je hebt een denkmodus en een ontvangstmodus. In de denkmodus bedenk je met je hoofd oplossingen voor problemen en vraagstukken. Als je niet snel tot een oplossing of antwoord komt en blijft nadenken, ervaar je vaak een toestand van ‘vastzitten’.

In de ontvangstmodus ben je niet bezig met vraagstukken en problemen. Je doet wat anders. Iets wat ontspant of plezier geeft. In die modus kunnen spontaan ingevingen en inzichten in je opkomen als oplossingen voor problemen en als antwoorden op je vragen.

Van modus veranderen als je vast zit

Ervaar je vastzitten, verander dan van modus. Stap uit het denken en puzzelen en ga iets heel anders doen waardoor nieuwe inzichten/ideeën spontaan in je hoofd op kunnen ploppen. Focus daarbij vooral op de activiteit en beleef de ontspanning, de interactie, de rust, de stilte, het ‘buitenleven’. Focus je aandacht niet op: ‘Wanneer komt die oplossing nou?’, want dan zit je nog steeds in de denkmodus.

Pas als je echt opgaat in de beleving van iets anders aangenaams, dan zit je in de ontvangstmodus en kunnen de ideeën, ingevingen en oplossingen tot je komen. Als een soort cadeautjes, want je hoeft er niet zo hard voor te werken als tijdens het nadenken en puzzelen. Je hoeft ze alleen te ontvangen door ze op te merken en daarna kan je ermee aan de slag.

Simpel naar de ontvangstmodus gaan

Naar de ontvangstmodus gaan, hoeft niet complex te zijn. Je kan een douche nemen, wandelen, met een kop thee op de bank relaxen, naar buiten kijken, mensen kijken, sociale interactie hebben, muziek luisteren, opruimen etc. Kies iets waarvan je weet dat het je goed zal doen en geniet ervan.

Mochten de ingevingen uitblijven, heb je in ieder geval een fijne tijd en kun je ze later op een onbezonnen moment alsnog verwachten.

Kom je er zelf niet snel genoeg uit? Ik kan ook met je meedenken tijdens een gratis sessie. Hier lees je er meer over.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required