Hoe word ik de beste versie van mijzelf?

Hoe word ik de beste versie van mijzelf?

Voor veel mensen is het een streven om de beste versie van zichzelf te worden. Wat daar ook vaak bij komt kijken, is een schuldgevoel wanneer je jezelf niet gedraagt als de ideale jij. Daarnaast lopen er veel mensen tegenaan dat ze wel heel hard hun best doen om te presteren en dus meer uit zichzelf te halen, maar dat ze daar helemaal geen gelukkige gevoelens ervaren. Hoe word je de beste versie van jezelf en hoe leidt dit tot een gelukkig leven? In dit stuk deel ik je mijn belangrijkste inzichten die ik heb op gedaan in mijn zoektocht naar geluk en succes.

Het is een lang stuk en je krijgt in een keer allemaal inzichten die ik in een periode van jaren verworven heb. Het vraagt wat tijd en aandacht om te lezen. Het is niet ingewikkeld geschreven, dus dat scheelt. Wanneer je de moeite erin stopt om het rustig door te nemen dan weet je na het lezen wat jou wel en wat jou niet gelukkig maakt, wat de weg is naar een gelukkig leven en wat je per vandaag concreet kunt doen om meer geluk te ervaren en te starten met groeien naar de beste versie van jezelf.

1. Groei is een levenslang proces

Uitgroeien naar ´de beste versie´ van jezelf is sowieso een levenslang proces. Zolang je leeft zul je groeien. En bij iedere groei ben je weer een betere versie van jezelf dan dat je was. Als we al van ‘beter’ moeten spreken. ´Anders´ volstaat misschien wel, want er zijn ook zat momenten dat je weer wat elementen van een ‘jongere’ zelf weer in je leven wil brengen. Je groeit dus eigenlijk steeds naar een ‘meer ontwikkelde’ versie van jezelf.

2. Het begint met accepteren wie en hoe je bent op een bepaald moment

We streven er vaak naar om beter te worden dan we zijn, maar daarbij slaan we vaak een belangrijke stap over en die stap is wel nodig om echte voldoening te halen uit je eigen verbeteringen. Stap 1 is jezelf volledig omarmen in hoe je bent. Zelfacceptatie dus. Stap 2 is het potentieel wat je hebt, beter benutten.

Het werkt dus niet als je van plan bent jezelf pas te omarmen zodra je je potentieel beter benut hebt. Dan kom je in een spiraal waarin je elke keer weer iets probeert te bereiken om je beter te voelen en nadat je het bereikt hebt, voel je jezelf uiteindelijk toch niet beter. Dus ga je weer achter het volgende aan. Dat is de sleutel voor een onbevredigend leven.

3. Trek gerust jaren uit voor zelfacceptatie

Voor geluk – en dat is wat we vaak werkelijk willen, hoef je geen topprestaties te leveren, te excelleren in iets of iets unieks in de wereld te zetten. Relaties zijn voor veel mensen een echte bron van geluk. Daarin kan liefde en verbinding ervaren worden en dat is de echte voeding voor de ziel.

Voorafgaand aan echt goede voedende relaties zit het verwezenlijken van een staat van zelfacceptatie. Onvoorwaardelijke zelfacceptatie. Je voelt vanbinnen dat je er mag zijn, dat je waardevol bent en dat je ertoe doet ZONDER dat je daarvoor eerst iets hoeft te doen, te presteren of te zijn wat je nu niet bent.

Hoe ‘doe’ je dat dan die zelfacceptatie?

Het is een proces om daar te komen en het is oké als je hier jaren de tijd voor neemt. Waarom duurt het zo lang? Je zult iedere overtuiging die je over jezelf hebt die niet in lijn ligt met: ‘Je bent helemaal oké, zoals je bent’, moeten vervangen voor een overtuiging die daar wel mee in lijn ligt. Van jongs af aan bouw je een set aan aannames op, want:

– Je krijgt beloning van je omgeving, bijvoorbeeld in de vorm van liefde, aandacht, waardering, voeding als je jezelf op manier x gedraagt of als je x bereikt.
– Je krijgt straf van je omgeving als je jezelf op manier y gedraagt of y presteert. Bijvoorbeeld negatief commentaar, negeert worden en dat doet vanbinnen pijn.

Als mens ben je vervolgens ingesteld op het vermijden van pijn en het krijgen van beloning. Op basis van wat je aangeleerd is door wat je meekrijgt van ouders, vrienden, op school, in de maatschappij ga je onbewust denken en vaak ook ervaren:

Als ik X ben/doe/bereik, dan ben ik goed
Als ik Y ben/doe/bereik, dan ben ik niet goed

En op de plekken X en Y staan allerlei aannames. Je hebt ze je levenlang opgebouwd. Om te overleven. Om te voldoen aan de eisen die aan je gesteld werden. Om pijn te voorkomen en liefde te krijgen.

In het proces van zelfacceptatie onderzoek je iedere aanname en je gaat na of dit echt 100% waar voor je is. Is X altijd goed? Is Y in alle omstandigheden en gevallen slecht? Zodra je een uitzondering kan bedenken, is het niet waar.

Als je dit inziet komt er vaak wat verdriet omhoog omdat je baalt dat je geleefd hebt naar een aanname die niet waar was. Je ziet in dat je ook al goed genoeg was als je niet voldeed aan Y. De oude overtuiging vervang je vervolgens door een overtuiging die in lijn ligt met jouw eigen waarheid.

Voorbeeld: Als ik opgeef waar ik aan begonnen ben, dan heb ik gefaald (en ben ik dus niet goed). Zo ging ik door met elke dag met buikpijn naar mijn buitenlandstage gaan. Toen zag ik in: Als ik met iets stop omdat het niet langer goed voelt voor mij dan ben ik juist moedig. Veel mensen zouden doorgaan omdat ze denken dat je af moet maken waarmee je begint. Zeker als het zoiets bijzonders is als een buitenlandstage waar je hard voor gevochten hebt.

Het resultaat van zelfacceptatie is dat je niet meer afhankelijk van anderen bent om liefde en goedkeuring te krijgen. Je trekt jouw plan en volgt jouw regels. Als anderen daar iets negatiefs van vinden doet dit geen afbreuk meer aan je eigen overtuiging dat je er mag zijn en waardevol bent.

4. Van zelfacceptatie naar de beste versie van jezelf

Tijdens je proces van zelfacceptatie heb je je eigen ‘regels’/overtuigingen gecreëerd. Het was misschien: ‘Ik ben enkel goed genoeg als ik mijn studie afmaak’ en het is geworden: ‘Onafhankelijk van welke prestatie dan ook ben ik waardevol om wie ik uit mijzelf al ben.’ Alleen na dat punt van zelfacceptatie heb je als het goed is nog jaren leven voor de boeg. Dus je kan jezelf dan de vraag stellen: Hoe kan ik de persoon die ik ben volledig tot zijn of haar recht laten komen?

En dan gaat het deze keer dus niet om alles wat bejubeld of afgekeurd wordt in de maatschappij, maar om de antwoorden die jij vanbinnen voelt. Jouw eigen antwoorden op jouw eigen levensvragen. Een deel daarvan zal perfect in overeenstemming zijn met wat in de maatschappij bejubeld of juist afgekeurd wordt. Een deel ervan is uniek voor jou, en deze antwoorden bepalen mede jouw unieke koers in het leven.

Wanneer je voor dingen kiest die ook binnen de maatschappij gewaardeerd worden, dan doe je het niet om waardering te krijgen maar vanuit motivatie die je van binnenuit voelt. Je maakt je keuzes voor jezelf en niet om door mensen buiten jezelf beloond, gewaardeerd, gezien of geliefd te worden.

Hieronder een aantal stappen van ontwikkeling om door te groeien naar een steeds betere versie van jezelf.

5. Het optimaliseren van je energieniveau

Een voorwaarde om jezelf tot je recht te laten komen, is toch wel het hebben van energie. Je kunt volgens mij de rest van je leven uittrekken om je energieniveau steeds verder te optimaliseren. Er zijn namelijk zoveel kleine keuzes die je kunt maken die dienend zijn voor je energie of die je juist energie kosten. Bij je eerste stappen, kijk je vooral waar de meeste winst mee te behalen is. Denk daarbij aan: nachtrust (vooral het aantal uren onafgebroken slaap), voeding (giftige stoffen minimaliseren en deze vervangen door voedzame stoffen) en beweging.

Je begint misschien met een proces van stoppen met roken, alcoholconsumptie verminderen en een keer wandelen per week. Later eet je mogelijk biologisch, doe je een dagelijkse work-out waar jij de juiste energie van krijgt en heb je een vast dag- en nachtritme met voldoende slaap.

6. Het optimaliseren van je relaties

Relaties zijn voor mensen erg belangrijk. Toch hebben we vaak weinig oog voor de kwaliteit van onze relatietijd. Het sleutelwoord: echte aandacht. In hoeverre luisteren we echt met onze volle aandacht naar een ander? In hoeverre zijn we in sociaal gezelschap echt aanwezig bij wat er zich afspeelt en zitten we niet in ons hoofd bij hoe we zelf overkomen, te oordelen over anderen, te analyseren wat we zien, te denken aan wat we straks gaan zeggen, wat we straks willen gaan doen, of nog bij onze zorgen, deadlines? En in hoeverre zijn we present en hebben we direct contact in de zin dat we niet op onze mobiel, tablet, laptop actief zijn of op een ander scherm kijken?

De voldoening uit relaties die geassocieerd wordt met geluk heeft betrekking op de momenten van echt contact, waarbij er verbinding vanbinnen gevoeld wordt. Dat maakt ook dat het heel vaak niet nodig is om heel veel te zeggen als iemand pijn heeft in de breedste zin van het woord, maar dat ‘er zijn’ genoeg is. Zolang het dus maar met die echte aandacht is.

Qua ontwikkelingsproces:
Je begint je bewuster te zijn dat als je met je geliefden bent dat je dan niet op je mobiel gaat internetten. Als je gedachten afdwalen terwijl iemand je iets vertelt, ga je weer terug met je aandacht naar het verhaal. In een later stadium ben je echt aanwezig als je aanwezig bent. Luister je naar een ander met je hart. Spreek je jezelf oprecht uit, zonder zelfcensuur waardoor het gevoel van verbondenheid nog sterker toeneemt.

7. Het optimaliseren van je skills/vaardigheden

Een betere versie van jezelf word je ook als je je eigen skills en vaardigheden optimaliseert. Waar jij je aandacht en tijd aan besteedt, kies je helemaal zelf vanuit wat jij vanbinnen verlangt. Het kan dus zijn dat je aanvankelijk het gevoel hebt dat je iets zou moeten doen met muziek omdat je ouders dat belangrijk vinden en omdat ze heel veel jaar in muzieklessen hebben geïnvesteerd. Het kan ook dat je vindt dat je iets zou moeten doen aan je sociale vaardigheden omdat je vrienden altijd grapjes maken om je sociale onhandigheid. Maar je kiest niet wat een ander wil. Je kiest iets wat jij echt wil ongeacht of een ander het begrijpt en erachter staat. Misschien ga je als jongen wel aan moderne dans doen (vind ik niet bijzonder, maar gezien de norm is het afwijkend).

Jij kiest steeds wat juist is voor jou op het moment. Elke keer weer. Het is dus ook prima als je weer stopt met een ingeslagen weg of van koers verandert.

8. Het verhogen van je standaarden en het vergroten van je welvaart

Is leven van 900 euro per maand echt het meest dienend voor je om de persoon die je bent optimaal tot zijn of haar recht te laten komen? Kom je het meest tot je recht in de kleding die je op dit moment draagt? Kan je optimaal je werk doen met de materialen/apparatuur die je gebruikt? Wanneer je optimaal tot je recht wil komen, dan betekent het vaak dat je investeringen in jezelf wil doen. Simpelweg om jezelf te dienen.

Investeringen vragen om kapitaal. Geld. Het zal veel mensen niet dienen om veel meer of veel harder te werken om een investering te kunnen doen omdat dit al snel ten koste gaat van je energie en relaties. Daarom kun je ervoor kiezen om uit te zoeken wat alternatieven zijn voor het verdienen van geld waarbij je per uur betaald wordt.

Er is een hele wereld aan mogelijkheden. Weinig mensen verdiepen zich erin.

9. Het vergoten van je waarde/bijdrage

Een mens zit zo in elkaar dat geven of bijdragen aan mensen, maatschappij, de planeet (etc.) zorgt voor een heel goed, vervuld en rijk gevoel, op voorwaarde dat er onvoorwaardelijk gegeven/bijgedragen wordt. Daarmee bedoel ik: wanneer er niet gegeven wordt met als doel liefde (die je jezelf nog niet kan geven) te ontvangen.

Dus als je eenmaal jezelf die liefde kan geven, is het ook tijd om jezelf de vraag te stellen: Hoe kan ik nog meer van waarde zijn voor de wereld? Hoe kan ik mijn liefde inzetten om anderen te dienen? Weer zullen de antwoorden uit jezelf komen en deze kunnen prima los staan van de standaardbeelden die in de maatschappij heersen over wat waardevol is en wat niet.

Het vergroten van je waarde/bijdrage gaat vaak gepaard met het verhogen van je standaarden en het vergroten van je welvaart. Een paar voorbeelden:

– Je kan zeggen: Ik neem geen genoegen met een half uur hulp van een standaard GGZ-coach die vergoed wordt door de verzekering. In plaats daarvan laat ik mij coachen door iemand die helemaal gespecialiseerd is in mijn situatie en die hoog aangeschreven staat.

Je betaalt dan meer geld (doet een investering), maar jij maakt sneller een ontwikkeling door en je hebt daardoor eerder energie of inzichten verzameld waarmee je ook weer voor betekenis kan zijn voor anderen.

– Je kan zeggen: Ik neem niet langer genoegen met een trage laptop die om de haverklap uitvalt. In plaats daarvan koop ik een snelle laptop zodat ik effectief kan doorwerken. Daarnaast bespaart het mij een hoop frustratie en energie. De consequentie van deze investering is dat de kwaliteit van mijn leven en mijn werk verhoogt. Daarmee ook de waarde die ik lever.

– Je kan zeggen. Ik kan bij een op een coaching zes mensen intensief begeleiden met hun scriptie. Maar als ik wat ik aan ieder persoon persoonlijk leer nou verwerk in een video, dan kan ik mijn waarde beschikbaar stellen aan oneindig veel studenten zonder dat het ten koste gaat van mijn eigen energie.

10. Je kan nu al beginnen met zelfverbetering

Wat ik hier beschrijf ik geen lineair proces. Het leven is niet lineair. Het leven is alles tegelijkertijd. Je hoeft dus niet eerst jaren aan de slag met je zelfacceptatie voordat je toe bent aan het verbeteren van je energielevel en het verbeteren van je relaties.

Je kunt vanaf nu beginnen met het bewust werken aan je zelfacceptatie. Als je iets voor elkaar probeert te krijgen wat stroef verloopt, stel je dan de vraag met wat voor intentie je bezig bent. Is het uit liefde voor jezelf of is het om liefde te verdienen van anderen? Onder liefde kan hier dus ook verstaan worden: goedkeuring, waardering, erkenning, aanmoediging.

Stel dat je jezelf erop betrapt dat je toch iets doet om liefde van anderen te verwerven, dan kun je jezelf een vraag stellen als:

– Als ik helemaal niemands goedkeuring nodig zou hebben, wat is dan in deze situatie het meest dienend voor mijzelf?
– Als ik helemaal niemand iets hoef te bewijzen, wat zou ik dan nu willen doen? Hoe zou ik dan nu willen zijn?

Vervolgens kun je jezelf herpakken met gedrag waar jij wel echt achter staat. Soms hoef je alleen maar van tempo te veranderen. Soms kun je net een beetje bijsturen zodat wat je doet zuiverder voelt. Soms kun je iets loslaten en een andere beslissing nemen.

Groei doormaken op allerlei gebieden dat is de essentie van het leven. Vanuit een basis van zelfacceptatie maakt het voor je eigenwaarde en ook voor je geluk niet uit wat de uiteindelijke resultaten zijn met die groei. Je doet wat je doet vanuit een innerlijke drive. Omdat het goed voelt voor jou. Niet omdat je iets aan anderen wil bewijzen of omdat je liefde wil verdienen.

11. Geen eindpunt

Groeien naar de beste versie van jezelf is iets wat je leeft van dag tot dag. Zonder eindpunt waarop het klaar is. Genoeg is. Want jij bent al genoeg ook zonder enig succes of prestatie. Simpelweg omdat je geboren bent. Er bent.

Staar jezelf er dus niet blind op dat je het pas gemaakt hebt onder bepaalde voorwaarden of bij bepaalde zichtbare resultaten. Iedereen is bij voorbaat goed genoeg. Wanneer je dat door hebt en de rest van je leven bewust groeit om jezelf nog meer tot je recht te laten komen, dan heb je een levensinvulling die je als mens veel vervulling geeft. Dat is het geluksgevoel waar iedereen eigenlijk naar op zoek is.

12. Wel of geen erkenning maakt niet uit

Wanneer je zo in het leven staat en dat geluksgevoel al ervaart, hoef je het dus niet meer te halen uit prestaties of beloningen. Aangezien je in die staat ook bewust aan het bijdragen bent, kan het natuurlijk wel zijn dat je 100.000 volgers krijgt op YouTube of dat je eens een award wint. Dan is dat leuk, maar je haalt er niet je eigenwaarde uit. En als alle erkenning en waardering uitblijft ondanks dat je misschien wel met veel passie 100 video’s opneemt, dan blijf je jezelf nog steeds als goed genoeg en waardevol ervaren.

Wil je een wat meer persoonlijk verhaal over zelfacceptatie lezen? Dan raad ik je deze blog aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required