Eerder opstaan en productiever zijn **experiment**

Eerder opstaan en productiever zijn **experiment**

Ik wil een succesvolle business opbouwen en ik wil iedere dag tijd hebben voor wat belangrijk voor mij is. Een goede werkdag maken dus, maar ook: dagelijks kunnen sporten, wandelen in de natuur, tijd met mensen doorbrengen waar ik van hou. Voor het leven van mijn ideale dag heb ik een bepaalde hoeveelheid tijd nodig. Na even rekenen kwam ik erop uit dat alles mogelijk is, wanneer ik eerder mijn bed uit kom.

Met opstaan heb ik eigenlijk altijd moeite gehad, maar de laatste maanden ben ik volop aan het experimenteren geweest met een nieuw ritme voor betere prestaties. In dit artikel mijn bevindingen.

Maar eerst even het snooze-scenario waar ik dus vanaf wilde

Wekker gaat naast me. Ik voel een wakkerheid maar mijn automatisme is om op snooze te drukken en terug te gaan liggen. Ik ben binnen no-time weer aan het dromen. Ik snooze drie tot zes keer. Dan doe ik uiteindelijk mijn lampje aan. Ik drink water. Pak mijn opschrijfboekje en pen. Schrijf ongeveer een uur. Ga daarna nog even liggen voelen/mediteren. Schrijf weer wat. Lig weer wat. Val soms nog in slaap. En op een gegeven moment MOET ik eruit omdat: ik echt naar de wc moet of een afspraak heb.

Sidenote: dit snooze-scenario is al aanzienlijk beter ten opzichte van de tijd dat ik nog met een mobiele telefoon naast mijn bed sliep. Toen was het na lang snoozen mijn mobiel pakken en ‘mijn meest heldere geest’ vullen met nieuws en Facebook-posts. Omdat in de eerste uren na je ontwaken je probleemoplossend vermogen/creativiteit het grootst is, was ik in ieder geval al zover gekomen dat ik niet ging ‘consumeren’ maar creëren door te gaan schrijven.

Het ideale early bird-scenario waarmee ik geëxperimenteerd heb

Wekker gaat vanaf de vensterbank om 5.10 uur. Ik moet omhoog komen om het uit te zetten. Ik voel de automatische neiging om terug te gaan liggen. Ik blijf overeind zitten. Ik zeg tegen mijzelf: ‘Opstaan. Doe het. Doe het. Doe het. 3.2.1.’

Ik sta op. Mijn ogen zitten nog dicht geplakt. Ik gaap. Rek mij uit. Trek wat aan. Ga naar de wc. Naar de badkamer. Ik drink. Wanneer ik m’n tanden poets en wat water in mijn gezicht gooi denk ik: Yes, yes, yes, ik ben gewoon opgestaan! Inspiratie stroomt.

Ik maak thee in de keuken en neem iets te eten mee naar de bank. Daar schrijf ik. Ik hou een timer erbij. Na drie x 20 minuten rond ik af en eet ik. Dan verplaats ik mij naar de computer en werk ik een uur aan mijn belangrijkste taak.

Het opstaan zelf nader bekeken

Zodra de wekker gaat en je aarzelt om direct op te staan dan heb je nog zo’n 3 tot 5 seconden de tijd tot je brein de aarzeling beantwoordt met een goede reden om vooral NIET iets oncomfortabels te gaan doen. Door op je aarzeling te reageren met aftellen ‘5-4-3-2-1 raketlancering’ is het mogelijk om nog op te staan voordat je brein je van het idee heeft afgeholpen. Deze breinhack heb ik uit ‘The 5 second rule’ van Mel Robbins.

Daarnaast is het simpelweg een kwelling voor je brein om weer in slaap te vallen waarna de slaap naar een paar minuten weer verstoord wordt door de wekker. Mentaal is alles in werking gezet voor een nieuwe slaapcyclus maar je onderbreekt hem weer. En weer. En weer. Snoozen is volgens neurowetenschapper Els van der Ham dan ook ‘een marteling voor je hersenen’.

Wat ik leerde van direct zonder snoozen opstaan om 5.10 uur

– Je wordt pas wakker zodra je opstaat. Je hoeft je echt niet wakker of uitgerust te voelen voordat je opstaat. Je slaapoogjes verdwijnen vanzelf door aan de dag te beginnen. Blijven snoozen tot je je wakker genoeg voelt, heeft absoluut geen zin.

– Zodra je eenmaal naar de wc bent geweest, is de drempel heel laag om ook je tanden te poetsen, zodra je je tanden gepoetst hebt is de drempel heel laag om ook wat drinken te maken. Als de eerste actie gelukt is, lukt een hele reeks van acties. Dus ook als je bent opgestaan als een zombie.

– Je voelt je echt supergoed over jezelf wanneer je direct bent opgestaan. Je voelt je veel meer een productief mens die goed omgaat met haar tijd. Je hebt de neiging om je daar vervolgens ook naar te gedragen. Na zo’n goede start, is het leuk om ook die twee uur te werken (nog meer goed bezig), daarna voelt het ook weer super om naar de sportschool te gaan (nog meer goed bezig). Oftewel: het is veel makkelijker om een positieve spiraal te creëren.

– Zelfs als ik relatief weinig geslapen had en toch was opgestaan dan kon ik ook later op de dag de verleiding weerstaan om nog even in bed te gaan liggen. Ik voelde me dan veel meer gemotiveerd om dan toch iets anders te bedenken wat mij energie en meer voldoening zou geven. Ik kreeg dus opeens een superdrive om mijn positieve spiraal vast te houden.

– Na het snoozen voel je jezelf al snel wat meer een middelmatig iemand. De dag die je wilde hebben is al niet meer mogelijk. Het voelt daardoor makkelijker en ook als nodig om meer dingen net wat anders te doen dan hoe je het eigenlijk zou willen. Dan maar niet buiten wandelen? Sporten? Die twee uur werken aan mijn project?

Deze trucs helpen bij direct opstaan als de wekker gaat

– Het helpt enorm als je al (warme) kleding naast je bed hebt liggen zodat je eerste actie extreem makkelijk en zonder nadenken kan gebeuren. Daarnaast is de overgang qua warmte-kou wat minder heftig.

– Het helpt enorm als je van te voren weet wat je stappen zijn na het opstaan. Bij mij is dat dus aankleden, wc, tanden, drinken, schrijven, eten, werken. Ik heb gemerkt dat als ik mijn plan niet helemaal helder had en ik nog twijfels had om eerst te sporten en dan te werken of andersom dat het al moeizamer ging. Dan moest ik daar in bed na de wekker nog maar even over nadenken…

– Het helpt enorm om consequent een vaste tijd te hebben van slapen en opstaan. Ik ben gelijk voor een vrij extreem experiment gegaan, namelijk 5.10 uur opstaan en 23.10 slapen. De dagen dat het lukte, voelde het heel goed, maar de dagen waarop het niet lukte voelden gelijk heel slecht wat weer een negatieve spiraal met zich meebracht, waardoor ik soms zelfs weer in een nachtritme kwam.

Ook had ik de indruk dat 6 uur slaap wat weinig is, maar 1,5 uur eerder naar bed voelde voor mij niet als een optie omdat er gewoon ook sociale dingen zijn in de avond waar ik aan mee wil doen.

Nieuw experiment ‘een doorsnee-ritme’

Ik merkte dat ik bij mijn experiment van early-bird-ritme naar nachtritme schoot op de dagen waarop het niet gelukt was. En steeds veranderen van ritme is al helemaal niet bevorderend voor je energie en productiviteit.

Daarom doe ik nu een nieuw experiment. Het uitgangspunt is nu dat ik tevreden ben als ik het maximale uit mijn dag tussen 7.30 en 00.00 uur haal en dat ik daarna altijd nog kan groeien naar een echt early-bird-ritme. Iets wat de meeste echt succesvolle mensen hebben.

Want waarom hebben zoveel high achievers wel echt zo’n vroeg ritme? Ik heb diverse inspirerende filmpjes hierover gekeken en dit is wat steeds terug komt:

Omdat je vroeg in de ochtend het meest helder van geest bent, de minste afleiding hebt en omdat je zodra iedereen begint er al een halve werkdag op kunt hebben en dit geeft een enorm goed gevoel en daarmee ook weer een boost aan energie waardoor je nog meer kunt presteren.

Veel voordelen dus, maar het is wel oncomfortabel en het vraagt veel van mijn discipline en zelfleiderschap. Daarnaast heeft het sociale consequenties en je moet bereid zijn deze te aanvaarden.

Je moet bij een early-bird ritme ook echt vroeg naar bed en er is natuurlijk zat leuks te doen in de avond. Daarnaast werkt het het best als het echt een vast ritme is. Dus 7 dagen per week. Hierdoor kom je al gauw bij ieder feestje/uitje/filmavondje in de knoop. Je moet het zo graag willen dat je ook echt concessies wil doen in je sociale leven. Als je die bereidheid niet volledig hebt, werkt het nog niet.

Op dit moment ervaar ik al genoeg uitdagingen met een ritme van 7.30 uur tot 00.00 uur, maar ik moet bekennen dat het me beduidend beter afgaat dan 5.10 tot 23.00 uur en dat geeft voor nu al genoeg boost!

Hoe laat ga jij naar bed en hoe laat gaat de wekker (als deze al gaat)? En doe je dan snoozen of gelijk opstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required