Door met je scriptie ondanks (nare) omstandigheden

Door met je scriptie ondanks (nare) omstandigheden

Iedereen wordt tijdens zijn of haar afstudeerperiode weleens geconfronteerd met onvoorziene omstandigheden die maken dat je scriptie opeens niet meer zo relevant lijkt. Je moet vervolgens zelf bepalen of je alles uit je handen laat vallen of dat je toch door gaat, ook al is je hoofd nu misschien ergens anders. Als je door wil en je jezelf afvraagt hoe je dit dan aan kunt pakken, dan heb ik hier zeven stappen die je houvast bieden.

 1. Neem een beslissing

  Het is zinvol om vooraf heel bewust de keuze te maken: ik wil nu een uur werken. Ondanks de omstandigheden. Ga bij jezelf op zoek naar die motivatie die je hebt om toch dat uur aan jouw grotere doel te besteden ondanks dat er in het nu lastige dingen spelen waardoor je doel misschien zelf wel even niet zo relevant lijkt.

 2. Spreek met jezelf af wat je jezelf gaat geven na het uur werken

  Je weet dat het onder de omstandigheden uitdagend voor je is, dus het is goed om jezelf al een beloning in het vooruitzicht te stellen. Stel jezelf iets in het vooruitzicht waar je echt naar verlangt. Misschien een aflevering kijken van iets. Lekker naar buiten gaan. Gamen.

 3. Zet voor jezelf drie mini-taken expliciet op papier

  Omdat je in een staat bent waarin je jezelf makkelijk af laat leiden moet je echt super specifiek een paar concrete taken op papier zetten waar je aan wil werken. Het mogen best dingen zijn die maar 5 minuten duren. Dat geeft niet. Stel dat je ze alle drie af hebt dan zul je het best op kunnen brengen om weer drie nieuwe kleine taakjes op papier te zetten.

 4. Zet een timer op 20 minuten en ga met het eerste taakje aan de slag.

 5. Tel af bij afdwalende gedachten 5-4-3-2-1 en zeg: ‘Ik kies nu voor focus’

  Zodra je merkt dat je aandacht afdwaalt naar de omstandigheden, dan merk je dit op bij jezelf. Om je aandacht weer op je werk te richten, doen je het volgende. Je telt af in je hoofd 5-4-3-2-1 en zegt vervolgens tegen jezelf: ‘Ik kies nu voor focus’.

 6. Ga terug naar je taak

  Als je kwijt bent waar je mee bezig was, kijk je op je takenlijstje en kiest een taak waar je nu mee aan de slag gaat.

-> Al raak je 30 keer afgeleid in vijf minuten: je blijft het patroon herhalen van aftellen, kiezen voor focus, op je takenlijstje kijken en door.

Op deze manier train je jezelf om op een andere manier met afleiding om te gaan en je zult merken dat het als je hiermee doorzet dat het steeds langer lukt om wel te focussen.

     7. Na drie keer 20 minuten werken met timer, is het tijd om jezelf te belonen!

Doe dat ongeacht hoe productief je daadwerkelijk geweest bent. Op dit moment mag je trots zijn dat je jezelf onder de omstandigheden überhaupt tot werken hebt aangezet.

Probeer het maar eens uit en als je nog vragen hebt al dan niet na het proberen, dan kun je me mailen op suus@gelukkigafstuderen.nl

Kom je er helemaal niet uit met je scriptie? Dan is het ook mogelijk om een gratis sessie bij mij aan te vragen van 40 minuten. Je doet dit door in het formulier hieronder de studie te zetten die je doet en twee momenten te noemen waarop je kunt Skypen. Als ik je bericht gelezen heb, geef ik aan wanneer je bij mij terecht kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required