Boos zijn op jezelf als je geen productieve dag hebt gehad

Boos zijn op jezelf als je geen productieve dag hebt gehad

Je kan een tijdje heel goed op de rit zijn. Je hebt een ritme. Gaat misschien dagelijks naar de bibliotheek en dan zit je opeens weer tot 12 uur ’s middags in je bed te Netflixen en doe je uiteindelijk pas om 16.00 uur ’s middags een uurtje iets aan  je scriptie.

De hele avond heb je vervolgens een slecht gevoel over jezelf of je voelt het niet, maar doet onbewust dingen om het gevoel van ontevredenheid dat je hebt niet te voelen, bijvoorbeeld door alcohol te drinken, te snacken of door te Netflixen.

Wees niet te streng voor jezelf. Als mens functioneer je qua de energie die je hebt sowieso in een  golvende beweging. Je bent simpelweg niet altijd in staat om te pieken. Er is een periode dat je op dreef bent en dan volgt er weer een periode dat je meer verlangt naar rust en naar binnen wilt keren. Na deze periode volgt er altijd weer een periode waarin je jezelf vanbinnen gedreven voelt om weer in actie te komen, te plannen en weer te leven zoals je dat eigenlijk altijd van jezelf verwacht.

Tijdens een groot project als je scriptie is het vooral belangrijk om in beweging te blijven. Dus dat betekent dat je in het beste geval voorkomt dat je er meerdere dagen helemaal niks meer doet. Dan ervaar je namelijk vaak een hoge drempel om weer te beginnen.

Wat doe je dan wel?

Als je aan jezelf merkt dat je in een energie zit van jezelf willen terugtrekken, en dus niet in de actie-energie zit, dan is het perfect als je met jezelf een afspraak maakt over hoeveel tijd je wel aan je scriptie werkt die dag. Een uur kan dan al genoeg zijn. Want:

  • Je blijft dan in beweging en zo blijft het makkelijk om ook een volgende dag weer met je scriptie aan de slag te gaan.
  • Je hebt een duidelijk haalbaar doel voor jezelf. Je kunt dan dus voldoening ervaren door dit kleinere doel te behalen, in plaats van dat je boos bent op jezelf dat je minder gedaan hebt dan dat je op je meest productieve werkdag zou doen.

Je kunt jezelf de rest van de tijd bewust geven wat je op dat moment nodig hebt. Omdat je erkent dat wat minder werken nu beter voor je is, voorkom je dat je de hele dag gaat uitstellen op een manier die je niet werkelijk oplaadt.

Je hoeft tenslotte maar een uurtje te werken en dat ene uurtje zul je veel minder snel geneigd zijn uit te stellen omdat je weet dat je daarna echt vrij bent. Na dat uurtje kun je de natuur in of iets anders doen waar je echt zin in hebt. Dat is dus beter dan de hele dag uitstellen door loos te internetten. Door jezelf te geven waar je werkelijk behoefte aan hebt, laad je jezelf weer goed op voor de volgende periode van knallen die er als vanzelf weer aankomt.

Wil je meer tips ontvangen die je tijd gaan besparen bij het maken van je scriptie, download dan mijn e-book.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required