Blauwdruk scriptie

Blauwdruk scriptie

In 1 dag de blauwdruk van je gehele scriptie op papier

Het is zover! Jij mag beginnen aan je afstuderen van je sociale hbo studie. Heb jij een globaal idee voor een onderwerp maar moet je de slag nog maken naar een probleemstelling en onderzoeksvraag? Wil jij de uitvoering van je scriptiewerkzaamheden zoveel mogelijk zelfstandig doen, maar bouw je het liefst zo snel mogelijk op een fundament wat gegarandeerd goed in elkaar zit zodat je al na een dag uitvoerend aan de slag kan? Dan heb ik iets nieuws voor je waarmee jij gegarandeerd een vliegende start maakt!

Dit is wat ik in de praktijk zie gebeuren en ik wil niet dat jou dit ook overkomt:

Studenten stoppen maanden in het in elkaar zetten van een plan wat helemaal niet haalbaar is. Ze willen bijvoorbeeld iets achterhalen waar de collega’s en/of cliënten die ze willen interviewen helemaal geen antwoord op hebben. Ze willen bijvoorbeeld meerdere doelstellingen behalen waardoor de focus en afbakening ontbreekt en hebben deelvragen die net zo groot zijn als onderzoeksvragen waardoor wat ze doen te omvangrijk is en nooit een logisch samenhangend geheel op gaat leveren. Ze willen uitzoeken hoe iets ‘effectiever’ kan zonder dat ze de huidige situatie onderzocht hebben en zonder dat ze überhaupt een idee hebben wat ze onder ‘effectiever’ verstaan en het dus niet kunnen meten.

Ze krijgen hun plan hierdoor of niet goedgekeurd maar door gebrekkige feedback blijven ze nog heel lang aanmodderen omdat ze de samenhang van de verschillende scriptieonderdelen voor het geheel zelf niet overzien. Ze blijven zinnetjes verbeteren, herschrijven wat er al is maar weten niet die stap naar achter te zetten om te overzien waar het in de kern niet goed zit.

Of ze krijgen een ‘go’ voor een te ambitieus plan wat goed klinkt maar wat later onvoldoende beoordeeld wordt vanwege een gebrek aan afbakening.

Of ze krijgen een ‘go’ voor een onhaalbaar plan waarin de student zelf bij de verdere uitvoering in vastloopt. De aard van de input van de docent blijft zo minimaal dat iemand in een neerwaartse spiraal beland waarbij hij/zij het even weer denkt te snappen wanneer deze bij de docent is geweest maar daarna toch weer stagneert omdat het fundament simpelweg niet logisch in elkaar zit en dit zowel door docent als student niet gezien wordt.

Ook zie ik studenten enorm veel tijd besteden aan het zoeken en verwerken van literatuur zonder dat ze nog een idee hebben wat nou werkelijk relevant is voor hun scriptie. Hierdoor worden er hele stukken geschreven die achteraf weer geschrapt kunnen worden.

Sowieso valt het me op dat er al geschreven wordt voordat een student weet welke boodschap hij/zij nou wil verkondigen. Dit leidt tot teksten met een te lange aanloop die uiteindelijk weer herschreven moeten worden omdat ‘de rode draad’ mist.

Kortom: wat ik zie, is dat studenten hun tijd, energie en sociale leven weken, maanden en soms jaren opofferen om tot iets te komen wat voor 85% procent weer de prullenbak in kan. Terwijl als zij op het moment dat ze slechts een eerste idee hadden voor hun scriptie bij mij hadden aangeklopt, dan hadden ze in één dag een blauwdruk voor hun gehele scriptie op papier gehad waardoor alle hierboven beschreven situaties zich niet meer voor konden doen.

Ik herhaal: al die problemen die zorgen voor weken, maanden en jaren vertraging zijn niet nodig met een eenmalige investering in een blauwdruk aan het begin van het afstudeerproces.

Een student kwam twee jaar geleden bij me voor een verkennend gesprek. Ze besloot niet voor de begeleiding te gaan omdat ze het te duur vond. Twee jaar later kwam ze bij me terug met de boodschap dat ze twee jaar verder was en tienduizenden euro’s schuld had opgebouwd waardoor een extra investering haar niks meer kon schelen. Halverwege onze tweede afspraak zei ze dat ze nu al meer bereikt had dan in twee jaar aan afspraken met haar scriptiedocent van school.

De laatste student die ik begeleiding heb aangeboden, had in de avond voor onze afspraak met een opdrachtgever gesproken en sprak ’s avonds laat een voice message in met een globaal idee. De volgende dag heb ik hem na een gesprek de blauwdruk van zijn scriptie kunnen sturen waardoor hij geen seconde heeft verspild.

Het tempo waarin ik nu een blauwdruk mogelijk kan maken, staat haaks op mijn eigen afstudeertijd. Ik studeerde SPH aan de Haagse Hogeschool en deed daarna nog een studie Nederlands aan Universiteit Leiden. Bij mijn master liep ik meer dan twee studievertraging op door mijn scriptie. Ik was een jaar bezig met het vinden van een onderwerp. Ik verloor mij vervolgens een jaar in het zoeken en verwerken van literatuur. Uiteindelijk had ik ook nog eens een onvoldoende voor mijn eerste versie omdat wat ik gedaan had te omvangrijk was en moest ik terug naar een veel beknoptere versie. Deze vertraging zorgde bij mij voor problemen op ieder vlak van mijn leven.

Deze situatie speelde tussen 2012 en eind 2014. Mijn eigen vertraging heeft mij uiteindelijk een missie gegeven. Ik zet mij nu in voor snel en gelukkig afstuderen zonder vormen van vertraging die makkelijk voorkomen kunnen worden, bijvoorbeeld door een scriptie vanaf het begin goed en logisch op te bouwen. Inmiddels heb ik al meer dan 100 studenten aan een blauwdruk van hun scriptie mogen helpen.

De blauwdrukken die ik maak, voldoen aan de volgende eisen:

 • De aanleiding is afgebakend
 • Wat er onderzocht gaat worden, is te achterhalen via de gekozen methode en de kennis van de respondenten
 • Er wordt één duidelijk afgebakend iets onderzocht
 • De doelstelling bevat één doel en niet meerdere doelen
 • De deelvragen omvatten samen het gehele concept waar onderzoek naar gedaan wordt (en gaan niet over andere aspecten die ook een beetje te maken hebben met het onderwerp)
 • De deelvragen zorgen dus voor afbakening van het geheel
 • Vastgesteld is wat er in het theoretisch kader behandeld gaat worden met relevantie voor het grotere geheel en daarmee is het ook duidelijk wat er allemaal niet aan bod hoeft te komen
 • De deelvragen zijn in lijn met informatie afkomstig uit je theoretisch kader
 • De interviewvragen kun je weer voort laten komen uit de deelvragen waardoor je interviews ook weer in lijn zijn met je theoretisch kader
 • In je resultaten en conclusies kun je hierdoor weer bruggen staan tussen de verzamelde informatie en de informatie uit het theoretisch kader waardoor er in je gehele scriptie een rode draad zit die al bekend is voordat je nog een hoofdstuk hebt hoeven uitwerken.

Een blauwdruk is een document bestaande uit ongeveer 1,5 A4 waarin bondig beschreven staat wat:

 • De kern van de aanleiding is
 • Wat het startpunt is van de probleemanalyse
 • Wat vermoedelijk het eindpunt is van de probleemanalyse
 • Wat het doel is
 • Wat de onderzoeksvraag is
 • Wat er via de literatuur binnen het theoretisch kader wordt achterhaald
 • Wat de deelvragen zijn of welke opbouw en samenhang ze zullen hebben
 • Wat je onderzoeksmethode is
 • Wat de aard is van je resultaten
 • Wat de aard is van je conclusies
 • Wat de aard is van je aanbevelingen

Het geheel is een opgeloste logisch samenhangende puzzel.

 • Het is een geheel wat je met docenten en opdrachtgevers kan bespreken nog voordat je uren gestopt hebt in informatie zoeken en schrijven.
 • Het is een geheel die je bij het uitwerken van ieder scriptieonderdeel een enorm goede houvast biedt omdat je bij voorbaat weet wat de inhoudelijke strekking is.
 • Het is iets waarmee je zorgt dat het uiteindelijke geheel logisch in elkaar zal steken waardoor je toewerkt naar een eindresultaat van een hoge kwaliteit.

De blauwdruk is jouw bouwtekening. Gemaakt door een ervaren scriptiearchitect. Met een blauwdruk voorkom je de meest voorkomende scriptiescenario’s die vertraging en frustratie opleveren. Met de investering in een blauwdruk bespaar je een hoop tijd, energie en geld.  Daarnaast levert je helderheid op, vertrouwen en een duidelijke koers.

Je kan NU een blauwdruk bij mij afnemen zonder verdere scriptiebegeleiding. Wanneer je bereid bent wel wat in hulp te investeren maar niet een volledig traject af te nemen dan is dit de meest essentiële investering om te maken. Je koopt het bouwplan en bouwt dan direct iets op wat goed in elkaar zit. Daarmee ben je beter af dan dat je gaat bouwen, vastloopt en dan pas om hulp vraagt.

De investering voor een scriptie blauwdruk bedraagt: 347 euro en dit bedrag is vrijgesteld van btw indien je een reguliere hbo-opleiding doet. 

Deze investering bevat het doornemen van jouw documenten ter voorbereiding, een eerste versie maken van de blauwdruk, een Skype-afspraak om de eerste versie te bespreken en aan te scherpen en het daarna maken van de definitieve versie. 

Geen risico

Je betaalt pas als je tijdens de Skype-afspraak een ‘go’ geeft om de blauwdruk definitief voor je uit te werken. Je hebt dan al een goed beeld waar het heen gaat en loopt dus geen risico. 

Daarnaast krijg je de volgende bonussen:

 • Een hulpdocument probleemanalyse
 • Mijn unieke drie-fasen werkstrategie waarmee je op de meest snelle manier tot een theoretisch kader komt (zonder eindeloos te lezen en te herschrijven) (t.w.v. 57 euro)
 • Mijn basisformat methode-hoofdstuk zodat je het wiel zelf niet hoeft uit te vinden (t.w.v. 67 euro)
 • Een stappenplan voor het opstellen van een interview (t.w.v. 47 euro)
 • Toegang tot de online training effectief werken waarmee je leert hoe je in drie uur meer gedaan krijgt dan nu in een hele werkdag (t.w.v. 75 euro)

Wat maakt dit een goede deal?

De besparing in tijd, moeite en geld is niet echt in waarde uit te drukken. Een student die eigenlijk geen serieuze problemen verwacht met afstuderen zou het toch al gauw een maand schelen wanneer deze direct kan bouwen op een blauwdruk. Daarnaast hoeft deze persoon veel minder uren te maken dan hij/zij er anders in zou stoppen. De student die zich onzeker voelt, vastlopen vreest en zich makkelijk verliest in alle mogelijkheden bespaart makkelijk meerdere maanden tot meer dan een jaar.

Wat is de waarde van een maand tijdsbesparing?

 • Een maand collegekosten minder (173, 60)
 • Een maand studielening minder (494,40-1071,14)
 • Een maand die je fulltime of parttime kan werken (1000-2540)
 • Een maand die je op hbo niveau kan verdienen

Het zal voor iedereen net wat anders zijn, maar laten we toch wat bescheiden stellen dat een maand eerder afstuderen je 500 euro minder kost en je 500 euro meer oplevert. Vier maanden studievertraging op het hbo is gemiddeld. Als je door deze blauwdruk dit terug kan brengen naar twee maanden dan zijn de kosten 347 euro tegenover een waarde van 2000 euro.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de emotionele waarde van de blauwdruk. Wat is de waarde van: helderheid, overzicht, rust, vertrouwen, structuur, richting, energie? Jij zegt het.

Wat zijn daarentegen de kosten van in een van die veelvoorkomende valkuilen stappen? De frustratie, gedoe, energie en tijdsverspilling? Wat doet dat met je gemoed? Wat heeft dat weer voor een effect op je energie? Op je relaties? Wat je naast je studie weet te bereiken in het leven?

Jij mag het zeggen.

Wil jij een blauwdruk ontvangen? Lees dan hieronder hoe het werkt.

 1. Je stuurt mij een mail met in het onderwerp ‘blauwdruk’ (suus@gelukkigafstuderen.nl)
  2. In je mail stuur je mij waar je nu staat qua ideeën en alles wat je tot nu toe op papier hebt gezet en wat je eventueel als opdracht hebt aangeleverd gekregen van een opdrachtgever
  3. In de mail zet je jouw adres en telefoonnummer
  4. Ik kijk of ik voldoende basis zie om een blauwdruk te maken
  5. Zo ja, dan stuur ik je een aantal data waarop het mogelijk is een afspraak via Skype in te plannen
  6. We spreken een datum en tijd af
  7. Ik ga aan de slag met het maken van een opzet van de blauwdruk
  8. We bespreken tijdens een Skype-afspraak de eerste versie van de blauwdruk en komen via de vragen die ik jou stel tot een verbeterde versie
  9. Indien jij blij wordt van de blauwdruk spreken we af dat ik hem verder voor je ga uitwerken.
  10. Ik stuur je dan na onze afspraak een factuur en een Tikkie.
  11. Na betaling werk ik de blauwdruk voor je uit en deze mail ik naar je
  12. Ik geef je toegang tot de bonussen

Je hebt dus altijd een heel goed beeld waar je uiteindelijk voor gaat betalen. Ik heb zoveel vertrouwen in wat ik kan dat ik eerst tijd durf te investeren voordat jij je geld investeert.

Heb je nog vragen? Ook dan stuur je een mailtje naar suus@gelukkigafstuderen.nl

FAQ

Voor welke studies kun je een blauwdruk maken?
Social work, SPH, MWD, CMV, hbo psychologie. Het kan voor integratieve coach- en therapeutenopleidingen.

Bij andere studies is het onder voorbehoud mogelijk als:
– Je een praktijkonderzoek moet doen
– Interviews afnemen volstaat als onderzoeksmethode

Hoe uitgebreid is de uitwerking van de blauwdruk?
De kracht ligt in de bondigheid. Het is een bouwtekening waarmee je als het ware met een blik het geheel kunt overzien. Het bevat alles in de kern/essentie. Besef dat het juist een kunst is om zo kernachtig te zijn. Het zijn dus niet de hoeveelheid woorden die de waarde maken maar de doordachtheid achter wat er op papier staat: de logica, de onderlinge samenhang, de mate van afbakening.

De aanleiding zet ik in een tot drie regels op papier. Het is de rode draad van datgene wat jij bij de aanleiding over moet brengen.

Voor het theoretisch kader benoem ik de vragen die je daarin moet behandelen. Niet meer. Niet minder. Zo weet je waar je aan toe bent. Omdat het niet altijd exact bekend is hoe specifiek de literatuur is die gevonden kan worden, is het wel zo dat ik soms alternatieven geef. Dus ik benoem de ideale specifieke vraag en een iets bredere variant voor het geval die hele specifieke informatie niet vindbaar is. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen:

Welke technieken worden er in de literatuur aanbevolen om in te spelen op suïcidale uitspraken van jongeren met een licht verstandelijke beperking?

Versus

Welke technieken worden er in de literatuur aanbevolen om in te spelen op suïcidale uitspraken van jongeren?

Het is dan aan jou om eerst uit te zoeken of je literatuur kan vinden bij die meest specifieke vraag en als dit niet lukt, val je terug op de iets breder geformuleerde vraag.

De onderzoeksvraag is een vraag. Eventueel zet ik er nog een korte toelichting bij.

De doelstelling is een correct geformuleerde wat lange zin.

De deelvragen zijn een passende hoeveelheid vragen die niet breder gaan dan je onderzoeksvraag. De deelvragen bevatten soms nog een abstractie. Stel dat je onderzoek wil doen naar werkdruk dan kan het zijn dat je eerst in de literatuur moet vinden wat de aspecten zijn van werkdruk. In de blauwdruk kan het dan zijn dat ik typ:
Hoe ervaren medewerkers van organisatie X [aspect 1 van werkdruk]?
Hoe ervaren medewerkers van organisatie X [aspect 2 van werkdruk]?
Hoe ervaren medewerkers van organisatie X [aspect 3 van werkdruk]?

Tijdens onze afspraak licht ik altijd toe hoe je die abstractie op moet vatten en op welke manier je er uiteindelijk concrete invulling aan moet geven. Dit zet ik ook neer in een aparte kolom met aanvullende opmerkingen in het blauwdruk-document. Dus ondanks dat er een abstractie is, zorg ik wel dat het voor jou precies duidelijk is hoe je het op moet vatten en wat je er mee moet.

Bij de methode benoem ik kort dat je bijvoorbeeld interviews gaat afnemen en wie je gaat interviewen. Ik zeg ook globaal iets over hoe de interviewvragen afgestemd zullen zijn op de literatuur.

Bij resultaten beschrijf ik de strekking van de resultaten die je onderzoek zal opleveren in ongeveer drie tot vijf zinnen.

Bij conclusies schrijf ik de aard van de conclusies die je onderzoek zal opleveren, in ongeveer drie zinnen.

Bij aanbevelingen beschrijf ik de aard van de aanbevelingen waar dit onderzoek toe zal leiden in ongeveer vijf zinnen.

Naast de kern komt het dus voor dat ik in een aanvullende kolom met ‘aanvullende opmerkingen’ per onderdeel nog enkele concrete instructies geef richting jou.

Wat als mijn docent/opdrachtgever het idee niet ziet zitten?
Besef dan ten eerste hoe fijn het is dat je geen weken gestopt hebt in het uitwerken van dit idee in een plan van aanpak (je blauwdruk kan je namelijk al direct voorleggen aan je docent/opdrachtgever voor je hem uitwerkt). Zie ten tweede dat dit een kans is om heel gericht informatie in te winnen over wat men dan wel van je verlangt/verwacht. Zonder deze voorzet had je hier niet zo snel inzicht in gekregen. Met de aanvullende informatie die je hebt, kan je de blauwdruk makkelijk aanpassen. Je weet inmiddels hoe onderdelen samen moeten hangen, wat haalbaar is en wat niet om te onderzoeken, je hebt helder hoe je een doelstelling formuleert. De blauwdruk die je hebt en de kennis die je in het proces naar een blauwdruk hebt opgedaan, zullen alsnog helpend zijn bij het zo snel mogelijk komen tot een alternatief wat wel in lijn ligt met wat je docent/opdrachtgever wil.

Wil je hulp bij het maken van een verbeterde/nieuwe versie? Dit kan voor een bedrag van 75 euro.

Welke informatie wil je dat ik aanlever bij mijn aanvraag voor de blauwdruk?
Eigenlijk alles wat je tot nu toe hebt. Denk aan:

 • Een opdrachtomschrijving vanuit je opdrachtgever
 • Wat je tot nu toe op papier hebt gebrainstormd
 • Een verslag van een gesprek wat je met je opdrachtgever hebt gehad
 • Wat je misschien al wel hebt gedaan voor je vooronderzoek/eerste onderdelen van de inleiding (zoals de aanleiding, beschrijving van de opdrachtgever)

Je hebt minimaal een opdrachtgever nodig, een onderwerp en een waarneming uit de praktijk. Dit is het minimale waar ik wat mee zou kunnen:

De opdrachtgever is een instelling voor volwassenen met een lichamelijke beperking en ik wil iets doen met seksuele intimidatie. Waargenomen is dat sommige mannelijke cliënten seksueel intimiderende opmerkingen maken naar vrouwelijke medewerkers wanneer zij hen helpen bij douchen en bij toiletbezoeken.

Wanneer heb ik de blauwdruk binnen? 
Je ontvangt hem op dezelfde dag waarop wij een Skype-afspraak hebben. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Over het algemeen zul je binnen een week nadat je gemaild hebt een afspraak kunnen inplannen.

Suus ik ben benieuwd wat je voor mij kan betekenen! Groot gelijk heb je, want ik pitch eerst mijn idee en alleen als je daar blij van wordt, werk ik het voor je uit en hoef je te betalen. Dit is wat je doet:

 1. Je stuurt mij een mail met in het onderwerp ‘blauwdruk’ (suus@gelukkigafstuderen.nl)
 2. In je mail stuur je mij waar je nu staat qua ideeën en alles wat je tot nu toe op papier hebt gezet en wat je eventueel als opdracht hebt aangeleverd gekregen van een opdrachtgever
 3. In de mail zet je jouw adres en telefoonnummer (ik ga je niet bellen, het is alleen voor een Tikkie te sturen indien ik na jouw ‘go’ voor je aan de slag ga)

Gelukkig afgestudeerd

“Het is gewoon allemaal super vloeiend en vlekkeloos verlopen. In mijn eentje was het echt niet gelukt. Ik had het hele overzicht niet. Jij hebt het allemaal logisch neergezet en heel die planning die je doorstuurde en die terugkoppeling was superfijn”

Nour, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees het hele interview met Nour + de ervaringen van anderen

Gelukkig afgestudeerd

Suus steekt veel tijd, moeite en energie in het begeleiden van zowel jouw scriptie als jezelf. Ze houdt rekening met jou als persoon en kijkt waar jouw krachten en jouw valkuilen liggen. Vanuit deze basis maakt zij een werkschema en geeft ze duidelijke en concrete feedback.

Bas, Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Lees de hele review van Bas + de ervaringen van anderen

Gratis e-book

Mag ik je de weg wijzen?

* indicates required